Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu'nun çocuklara yönelik yayın politikaları ile Millî Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikaları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research on the relation between the broadcasting policies of Turkish Radio - Television Institution for the children and the educational policies of Ministry of National Education
- Tez No: 408743
- Danışmanlar: PROF. DR. SACİDE VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Millî Eğitim, Bilişsel Gelişim, Eğitim Politikası, Yayın Planı, National Education, Cognitive Development, Educational Policy, Broadcasting Plan
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Alanda televizyonun çocuk gelişimine etkilerine dair çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, çocuğun bilişsel gelişimi, televizyonda çocuklara yönelik programlarda belirlenen hedefler ve eğitim politikaları arasındaki uyumluluğa ilişkin özel bir çalışma yapılmadığı görülmüş ve bu araştırmaya konu olarak seçilmiştir.Çalışmada belirlenen konuyu analiz etmek için televizyonun çocukların bilişsel gelişimine etkilerinden yola çıkılarak, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'nun çocuklara yönelik yayın politikaları, planları ve uygulama programlarında yer alan ilke ve hedefler ile Millî Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikaları, planları ve programlarında yer alan ilke ve hedefler arasında nasıl bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin televizyondaki çocuk programlarına nasıl yansıtıldığının incelenmesi amaçlanmıştır.Kuramsal bilgilerin gözden geçirilmesi ve literatür taramasına dayanan bu araştırma niteliksel bir tespit çalışmasıdır. Çalışmada üç bölümden oluşan bir analiz gerçekleştirilmektedir. İlk aşamada çocuğun bilişsel gelişimi ve televizyonun etkisi konusu ele alınmaktadır. Kuramsal bilgiler gözden geçirildiğinde, 7-12 yaş grubunda bulunan ve somut işlemler döneminden soyut işlemler dönemine ilerleyen çocukların bu dönemde, görsel ve işitsel tepkilere karşı duyarlılıklarının arttığı, bu yollarla iletilen bilgileri daha çabuk ve kalıcı bir şekilde aldıkları ve televizyondan kolayca etkilendikleri görülmektedir.İkinci aşamada TRT'nin ve MEB'in çocuklara yönelik eğitim politika, plan ve programları karşılaştırılmalı olarak analiz edilmekte ve ilgili kuramla karşılaştırılmaktadır. Karşılaştırma sonucunda her iki kurumun çocuklara yönelik olarak belirlediği ilke ve hedeflerin çocuğun bilişsel gelişimine uygunluğu dikkat çekmektedir.Çalışmanın son aşamasında TRT Çocuk kanalında 7-12 yaş arası çocuklara yönelik hazırlanan ve yapımı kurum tarafından gerçekleştirilen beş adet yerli program analiz edilmektedir. Yapılan analiz sonucunda incelenen programların hem çocuğun bilişsel gelişimine dair kuramsal bilgilere hem de TRT'nin ve MEB'in çocuklara yönelik ilke ve hedeflerine uygun olduğu görülmektedir.Çalışmada benimsenen amaç doğrultusunda yapılan analizlerle, TRT'nin çocuklara yönelik yayın politikaları, planları ve uygulama programlarında yer alan ilke ve hedefler ile MEB'in eğitim politikaları, planları ve programlarında yer alan ilke ve hedefler arasında paralelliğin sağlandığı ve bu paralelliğin televizyondaki uygulama programlarına yansıtılmasında gereken özenin gösterildiği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite studies were performed in the area concerning the effects of television for the child development, it has been understood that a special study wasn?t carried out about the compatibility amongst the cognitive development of the child, the targets determined in the programs aimed at the children on television and the educational programs, and it has been chosen the topic for this research.In the study, it has been aimed, starting out the cognitive development of the children by television to analyze the subject determined, to investigate what sort of a relation exists amongst the broadcasting policies of Turkish Radio-Television Institution for the children, the principles and targets of it existing in its plans and application programs, and the educational policies, plans and programs of Ministry of National Education, and how these relations are shown in the child programs on television.This research depending on reviewing the institutional knowledge and literature review is a qualitative study of determination. In the study, an analysis consisting of three parts is performed. In the first stage, the subject about the cognitive development of the child and the effect of television is considered. When the institutional knowledge is reviewed, it is understood that the sensitivity of the children who are between the age group of 7-12 and going on from the concrete transactions to abstract transactions increase in this period against the visual and auditory reactions, that they get the knowledge delivered through these ways faster and in a permanent way, and that they are easily effected by television.In the second stage, the educational policy, plan and programs of TRT and MEB aimed at the children are comparatively analyzed, and it is compared by the concerned theory. As the result of the comparison, it is noticed that the principles and targets both of the institutions has determined for the children are suitable for the cognitive development of child.In the final stage of the study, the five native programs prepared in the child channel of TRT aiming at the children between 7-12 age group and the production of which was performed by the institution are analyzed. As the result of the analysis carried out, it has been understood that the programs investigated are available for both the theoretical knowledge about the cognitive development of the child and the principles and targets of TRT and MEB aiming at the children.In the study, with the analysis carried out according to the objective determined, it has been concluded that parallelism is shown between the principles and targets existing in the broadcasting policies of TRT for the children, its plans and application programs and the educational policies of MEB, its plans and programs, and that the necessary care is shown for this parallelism to reflect to the application programs on television.