Televizyondaki çocuk programlarının beş altı yaş çocukları için sözel şiddet ve antisosyal sözcükler içerme durumunun incelenmesi
The research about verbal violence and antisocial words in television programmes for 5-6 years old
  1. Tez No: 228414
  2. Yazar: MELİKE SİBEL İNANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NESLİHAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: anti social words, verbal violence, television programmes, pre-school children
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Günümüzde televizyonun, ister olumlu ister olumsuz yönde olsun, toplumu etkileme gücüne ve toplumun zihinsel hayatına hükmeden bir konuma sahip olduğu kabul edilmektedir. Televizyon artık tüm insanlığın toplumsal hayatını etkileyen, belirleyen en güçlü aygıttır. O nedenle, televizyonun bu etkisini her açıdan ciddi sorgulamalara ve analizlere tabi tutmak gerekmektedir. Televizyonun okul öncesi dönemdeki çocuklar üzerindeki davranışsal, düşünsel ve duygusal etkileri yüksektir. Çünkü bu dönemdeki çocuklar çok çabuk ve kolay etkilenmektedir.Bu araştırma televizyondaki çocuk programlarının 5-6 yaş çocukları için; sözel şiddet ve anti-sosyal sözcükler içermesi durumunun incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmada, düzenlenen anket formu aracılığıyla Ankara merkez ilçelerinde okul öncesi eğitim kademesinde kayıtlı bulunan 5-6 yaş çocuk anneleri gözlemlerine dayalı veriler elde edilmiştir.Araştırmanın evrenini Ankara ili merkez ilçelerinde izlenen çocuk programlarını izleyen çocukların anneleri oluşturmaktadır. Birinci aşama evrenini ise Ankara ili merkez ilçelerinde 2006-2007 öğretim yılında okul öncesi kurumlarda kayıtlı bulunan 5-6 yaşındaki 40.688 çocuğun anneleri oluşturmaktadır. Yayın yapan tüm kanallardaki yayında olan çocuk programlarından en çok izlenen 20 program içinden video kaydı yapılabilen 6 tanesi seçilerek örneklem hacmi belirlenmiştir. Bu altı programdan dörder gözlem alınmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar iki bölüm olarak eğerlendirilmiştir. Araştırmanın birinci aşama sonuçları; lise ve üniversite mezunu annelerin diğer eğitim düzeyindeki annelere göre daha çok programların içeriğini denetleyip, kısıtlama getirdiği görülmüştür. Her eğitim düzeyindeki anneye göre çocuklar televizyon programlarından olumsuz etkilenmektedir; çocuklar televizyon programlarındaki şiddet içeren sözcüklere, anti-sosyal sözcüklere, argo sözcüklere maruz kalmaktadır. Araştırmanın ikinci aşamasına ait sonuçlar;Kullanılan sözel şiddet ve anti-sosyal sözcük sayıları açısından kanallar arasında ve programlar arasında anlamlı farklılık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, it is accepted that television, whether positive or not, has a power to effect the society, dominating the mental life of masses. Now, television is the most powerful machine effects and determines the social life of humanity. Therefore, this effect of television must be handled from all aspects with serious investigation and analysis. Kinesthetic, mental and emotional effects of television is high on pre-school level since, children in this period are effected very fast and easily.Aim of this study is to investigate the verbal violance and anti-social words television programmes for 5-6 years old children contain. In research by means of questionnaire, data were gathered according to observations of mothers whose 5-6 years children registered in nursery schools of central provinces of Ankara. Research universe is composed of children programmes watched in these provinces. Pre-research universe is composed of mothers of 40.688 5-6 years old children registered in central provinces of Ankara in 2006-2007 education year. 6 programmes available for video record was chosen among 20 programmes that were watched most from channels in broadcasting and these programmes were determined as example volume.Results of research are evaluated under two parts and it was seen in pre-research that: Mothers graduated from high school and university are inspecting the content of programmes and restricted their children more when compared to mothers graduated from other lower education levels. According to mothers of all level of education, children expose to words consisting violence in television programmes. According to mothers of all levels of education, children are exposed to anti-social words in television programmes. According to mothers of all level of education children are exposed to slang words in television programmes. The results of second part of the study: In terms of numbers of words including verbal violence, there is considerable difference between television channels. In terms of numbers of words including anti-social words, there is considerable difference between television programmes.