Üniversite öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn kabul-reddinin öfke ifade tarzı ve depresif belirtiler ile ilişkisinin ebeveyn kabul ve reddi kuramı çerçevesinde incelenmesi
The investigation of the relationships among perceived parental acceptance rejection levels, anger levels, anger expression styles, and depressive symptoms of university students from the conceptional framework of the parental acceptance rejection theory
  1. Tez No: 314914
  2. Yazar: MERVE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kabul veya Reddi, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı, Depresif Belirtiler, Ebeveyn Kabul ve Reddi Kuramı, Üniversite öğrencileri, Parental Acceptance-Rejection, Anger Levels, Anger Expression Styles, Depressive Symptoms, Parental Acceptance-Rejection Theory, University students
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn kabul veya red düzeyi, sürekli öfke düzeyi, öfke ifade tarzları ve depresif belirti düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlamıştır. Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü düzeyinde okumakta olan 366 kişiye (185 kadın, 181 erkek) (Xyaş= 21.11; S=3.57) ?Ebeveyn Kabul veya Red Ölçeği (EKRÖ)?, ?Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ)'' ve ?Beck Depresyon Envanteri (BDE)? uygulanmıştır.Yapılan t-testi, korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda, algılanan ebeveyn kabul veya red düzeyi, sürekli öfke düzeyi, öfke ifade tarzları ve depresif belirti düzeylerinde, sadece iki bulgu dışında, cinsiyetler arası bir fark gözlenmemiştir. Fark gözlenen karşılaştırmalardan birinde, erkeklerin annelerinden algıladıkları sıcaklık düzeyi, kadınlara göre daha yüksek bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. İkincisinde ise, kadınların sürekli öfke düzeyleri erkeklerden daha yüksek bulunmuş ve bu fark da istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. Ayrıca ebeveyn kabul veya red düzeyinin depresyonu yordadığı, özellikle de babadan algılanan red düzeyinin belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Ebeveynlerden algılanan reddin alt boyutları tek tek incelendiğinde, annenin ve babanın toplam red düzeyinin çocuklarının depresiflik düzeyini pozitif yönde yordadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca algılanan baba kabul ve reddi düzeyleri incelendiğinde, öfkeyi dışa dönük ifade etmeyi ve öfke kontrolünü en belirleyici yordayan değişkenin düşmanlık/ saldırganlık olduğu gözlenmiş ve babadan algılanan düşmanlık/saldırganlık arttıkça da öfke kontrolünde azalma olduğu görülmüştür. Bulgular, ilgili alan yazında yer alan sonuçları da büyük ölçüde desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to the relationships among perceived parental acceptance rejection levels, anger levels, anger expression styles, and depressive symptoms of university students from the Conceptional Framework of the Parental Acceptance Rejection Theory. For this purpose, ?Parental Acceptance-Rejection Inventory (PARQ)?, ?The State-Trait Anger Scale (STAS)?, and ?Beck Depression Inventory (BDI)? were administered to 366 Hacettepe University undergraduate and graduate students (185 women, 181 men) (Xage= 21.11; S=3.57). The t-test, correlation and regression analysis revealed that there are no gender difference, except two, in perceived parental acceptance-rejection levels, anger levels and anger expression styles and depressive symptom levels. The first difference is that the perceived warmth by the mother is significantly higher for males than females. The second one is that the female?s anger levels is higher than the anger levels of males. Also, it?s found that the levels of parental acceptance rejection predicts depressiveness, especially the perceived parental rejection by the father predicts depresiveness. When the subscales of the perceived parental rejection were examined one by one, it?s found that the total rejection level by the father and by the mother predict depressiveness. Moreover, when the levels of the parental acceptance rejection were examined, it?s found that the best predictor of the extraversive expression of anger and the control of anger is the hostility/aggression levels from by the father; if the perceived hostility/aggression by the father increases, the extraversive expression of anger also increases and the control of anger decreases. The results supported the findings of the related literature to a large extent.