Tek ebeveynli ailelerin yaşadıkları ekonomik güçlüklerin incelenmesi
The investigation of financial difficulties that single parent families experience
  1. Tez No: 314913
  2. Yazar: MUHAMMET SERHAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AYFER AYDINER BOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Ebeveynli Aileler, Ekonomik Güçlükler, Ekonomik Güçlükler Ölçeği, Single Parent Families, Family Strain, Family Economic Strain Scale
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırma, tek ebeveynli ailelerin yaşadıkları ekonomik güçlükleri belirlemek ve bu güçlüklere yönelik geçerli önerilerde bulunmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Hacettepe Üniversitesi Merkez ve Beytepe Kampüsleri'nde çalışan tek ebeveynli 119 aile oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Ekim-Aralık 2011 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan ailelerde, ebeveynin kadın olduğu aileler (%76.5), ebeveynin erkek olduğu ailelerden (% 23.5) fazladır. Ailelerde, aylık gelir düzeyi ¨2001-¨3000 arasında olanlar (%41.2), gelir düzeyinden memnun olmayanlar (%38.7), tek çocuklu olanlar (%64.7), kiracı olanlar (%38.7) önde gelmektedir. Tek ebeveynli aileler arasında çocuk bakımı konusunda ücretli ya da ücretsiz destek almayanlar (%56.3) ile evle ilgili temizlik ve bakım faaliyetleri için ücretli yardım almayanlar (%65.5) yarıdan fazladır. Tek ebeveynli aileler arasında tasarruf veya yatırım yapamadığını (%57.1) ve borçlandığını belirtenler (%74.8) önde gelmektedir. Borçlandığını belirten aileler arasında mevcut harcamalarını devam ettirmek amacıyla borçlandığını belirtenler yarıdan fazladır (%64.0). Tek ebeveynli ailelerin çoğunluğu (%90.8) herhangi bir kurum/kuruluş/dernek veya yakın çevreden yardım almamaktadır. Yardım aldığını belirten aileler arasında nakdi yardım aldığını (%45.5), ailesinden yardım aldığını (%45.5) belirtenler yarıdan biraz azdır. Tek ebeveynli aile olmanın ekonomik nedenlerle, sinema, tiyatro ve konsere gitme (%62.2), ücretli spor, kurs vb. faaliyetlere katılma (%52.9) ile dışarıda yemek yemeye ilişkin faaliyetlerde azalmaya neden olduğunu belirten aileler önde gelmektedir. Tek ebeveynli aile olma ailelerin, mobilya ve ev aletleri (%61.3), eğlence ve kültür (%55.5) ile giyim ve ayakkabıya (%51.3) ilişkin istek ve ihtiyaçlarını karşılama düzeyinde azalmaya neden olmuştur. Tek ebeveynli ailelerin yaşadıkları ekonomik güçlükler, ebeveynin öğrenim düzeyi ve ailenin gelir düzeyi açısından, yaşamdan duydukları tatmin ise ebeveynin öğrenim düzeyi, ailenin aylık gelir düzeyi ve evde yaşayan kişi sayısı açısından anlamlı farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The research is planned and conducted to determine the financial difficulties that single parent families experience and make valid recommendations for these difficulties. The universe of the research is composed of 119 single parent families working at Central and Beytepe Campuses of Hacettepe University. Data of study is collected between the dates of October ? December 2011. In the single parent families included in the study, the families which the parent is female (%76.5) are more than the families which the parent is male (%23.5). Monthly income level between ¨2001?¨3000 (%41.2), the unsatisfied parents with the income level (%38.7), single child families (%64.7) and tenants (%38.7) drew attention among the single parent families. It is more than half among single parent families who are not taking support about child care with or without a payment (%56.3) and not getting help for house cleaning with a payment (%65.5). The families who couldn?t make savings or investment (%57.1), who became indebted (%74.8) attract the attention. It is also more than a half among families who became indebted to maintain their existing expenditures (%64.0). Most of the single parent families do not get support from any institution/ agency/ foundation or immediate vicinity (%90.8). Among the families getting help who take fiscal aid (%45.5), who receive support from their family (%45.5) are less than half. The single parent families who experience a decrease in activities like going to cinema, theatre and concert (%62.2); attending actitivies such as fee - paying sports, courses (%52.9); going out for a meal because of economic reasons drew attention. Being a single parent causes a decrease in the level of satisfying desires and needs related to furniture, household appliance (%61.3), entertainment and culture (%61.3) and garment and footwear (%51.3). The difficulties experienced by single parent families exhibits significant differences in the sense of the education and income level of parent; and there are also meaningful differences about single parent families? satisfaction of life in the sense of parent?s education, monthly income level and number of people in household.