Üniversite öğrencilerinin geriye dönük olarak çocukluklarında algılamış oldukları ebeveyn kabul veya reddinin yetişkin bağlanma biçimleri ve depresif belirtiler ile ilişkisi
The relationship of university students? retrospective perceived parental acceptance rejection level during their childhood period with adult attachment styles and depressive symptoms
  1. Tez No: 258294
  2. Yazar: ESİN SALAHUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KABAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kabul veya Reddi, Yetişkinlerde Bağlanma, Depresif Belirtiler, Parental Acceptance-Rejection, Adult Attachment, Depressive Symptoms
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma üniversite öğrencilerinin çocukluklarında algıladıkları ebeveyn kabul veya red düzeyi, yetişkinlikteki bağlanma özellikleri ve depresif belirti düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi'nde lisans düzeyinde okumakta olan 266 kişiye ?Ebeveyn Kabul veya Red Ölçeği?, ?Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II? ve ?Beck Depresyon Envanteri? uygulanmıştır. Yapılan t-testi, regresyon analizi ve aracı değişken (mediation) analizleri sonucunda, algılanan ebeveyn kabul veya red düzeyi, yetişkinlikteki bağlanma özellikleri ve depresif belirti düzeylerinde cinsiyetler arası bir farka rastlanılmamıştır. Sadece erkeklerin babalarından algılamış olduğu ayrışmamış red düzeyi, kadınlardan daha yüksek bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. Ayrıca ebeveyn kabul veya red düzeyinin depresyonu yordadığı tespit edilmiştir. Ebeveynlerden algılanan reddin alt boyutları tek tek incelendiğinde, annenin saldırganlığının babanın ise toplam red düzeyinin depresyonu yordadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte anneden algılanan toplam red düzeyi ile babadan algılanan ihmalin yetişkin bağlanma özelliklerinden hem kaygı hem de kaçınma boyutunu yordadığı bulunmuştur. Yetişkinlikteki bağlanma özellikleri ve depresyon arasındaki ilişkiye bakıldığında ise, yetişkin bağlanma özelliklerinden hem kaygı hem de kaçınma boyutunun depresyonu yordadığı tespit edilmiştir. Son olarak, algılanan ebeveyn kabul veya red düzeyi ile depresif belirti düzeyi arasındaki ilişkide yetişkin bağlanma özelliklerinden hem kaygı hem de kaçınma boyutunun aracı rolü olduğu gözlenmiştir. Bulgular ilgili literatürde yer alan sonuçları da büyük ölçüde desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at examining the relationships among university students? perceived parental acceptance-rejection level during their childhood period, adult attachment styles and depressive symptom levels. For this purpose, ?Parental Acceptance-Rejection Inventory?, ?Experiences in Close Relationships Inventory-II?, and ?Beck Depression Inventory? had been administered to 266 Hacettepe University undergraduate students. The t-test, regression and mediation analysis revealed that there is no gender difference in perceived parental acceptance-rejection levels, adult attachment styles and depressive symptom levels. Only the level of perceived undifferentiated rejection by the father is significantly higher for males than females. Moreover, it?s seen that the level of parental acceptance rejection predicts depression. When the subscales of perceived parental rejection were examined one by one, it?s seen that aggression by the mother and total rejection level by the father predict depression. Besides, it?s seen that perceived total rejection level by the mother and perceived neglect by the father predict both avoidant and anxious dimensions of adult attachment styles. When the relationship between adult attachment styles and depression was examined, it?s seen that both avoidant and anxious dimensions of adult attachment styles predict depression. Last of all, it?s observed that both avoidant and anxious dimensions of adult attachment styles had a mediating role in the relationship between perceived parental acceptance level and depressive symptom level. The results had supported the findings of the related literature to a large extent.