Kerkük Folklorudan
A taste of Kirkuk Folklore
  1. Tez No: 314924
  2. Yazar: SUNBL OMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYAT AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Kerkük, sözlü edebiyat, folklor, mutfak kültürü, çocuk oyunları, Kirkuk, oral literature, folklore, kitchen culture, children?s games
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada Kerkük sözlü edebiyatı, musikisi, inancı, gelenek ve görenekleri sözlü kültür çerçevesinde ele alınmıştır.Birinci bölümde manzum türler olarak hoyrat ve manilerin, halk türkülerinin ve okşamaların ve ninnilerin üzerinde durulmuş, örnekler verilmiştir. Mensur türler olarak ise masallar, atasözleri, deyimler, bilmeceler, fıkralar, dualar ve beddualar ile lakaplara yer verilmiştir.İnançlar, gelenek ve Görenekler başlığını taşıyan ikinci bölümde ise Kerkük halk inançları, Ramazan ayı ve bayram ile ilgili merasimler, Geçiş dönemleriyle ilgili inanç ve uygulamalar, mevsimlerle ilgili merasimler ile Kerkük çocuk oyunları ele alınmıştır. Bu gelenek ve göreneklerin insanların yaşantılarını ve düşünce tarzını nasıl etkileri gösterilmeye çalışılmıştır.Üçüncü bölüm ise Kerkük Mutfak Kültürü başlığını taşımaktadır. Bu bölümde çorbalar, pilavlar, durular, köfteler ve kızartmalardan oluşan Kerkük yemekleri ile Kerkük tatlıları, helvaları ve hamur işleri incelenmiştir.Kerkük Folklorundan adlı bu çalışmanın konuyla ilgili gelecek çalışmalara katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Kirkuk oral literature, music, beliefs, traditions and customs are addressed in the within the scope of oral literature.In the first part, Hoyrats, Manis, Folk songs and liking and Lullabies are studied as lyric types and samples are provided. As prosed literature, fairytales, proverbs, idioms, riddles and anecdotes, prayers and curses and sobriquets are studied.In the second part titled Beliefs, Traditions and Customs, Kirkuk public beliefs, Ceremonies related to Ramadan and Holiday (Bayram) months, beliefs and applications related to the transition period, Ceremonies related to the seasons and Kirkuk Children?s games are addressed. It has been aimed to express how these traditions and customs effect people?s lives and mode of thoughts.The third part is titled Kirkuk kitchen Culture. In this part, Kirkuk dishes consisting of soups, Pilafs, Durus, Meatballs, fried foods and Kirkuk desserts, Halvas and pastries are studied.We think that this study Titled ?A Taste of Kirkuk Folklore? shall contribute to future studies related to the subject.