Firmaların pazarlama harcamaları ile tüketicilerin marka sadakat düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between firms? marketing expenditures and consumers? brand loyalty level
- Tez No: 314928
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHTIŞEN KAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka Sadakati, Pazarlama Harcamaları, Dayanıklı Tüketim Malları, Dayanıksız Tüketim Malları, Brand Loyalty, Marketing Expenditures, Durable Goods, Non-Durable Goods
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı firmaların yaptıkları pazarlama harcamalarının marka sadakati üzerinde bir etkisi olup olmadığını ve bu etkinin demografik özelliklere göre değişip değişmediğini araştırmaktır. Araştırmada, katılımcıların dört farklı ürüne yönelik davranışsal ve tutumsal sadakat düzeyleri sorgulanmıştır. İ.M.K.B'nin resmi internet sitesinden elde edilen ikincil verilerle bu ürünlere sahip olan markaların yıllık pazarlama harcamaları belirlenerek, harcama büyüklüğü ile yaratılan marka sadakati arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda pazarlama harcamalarının marka sadakati üstünde bir etkisi olabileceği gözlemlenmiş ve bu etkinin ürün kategorisine göre değişiklik gösterebileceği tespit edilmiştir. Ayrıca dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları kategorilerinde davranışsal ve tutumsal olarak incelenen marka sadakati üzerinde demografik faktörlere göre farklılıklar ortaya çıkabileceği anlaşılmıştır. Her iki ürün kategorisinde de pazarlama harcamalarının etkisinin gelir seviyesi ve eğitim durumuna göre değişiklik gösterdiği, cinsiyet ve yaşa göre ise değişiklik göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of marketing expenditures on brand loyalty and whether this effect differs according to demographics. In the research, participants? bevavioral and attitutional loyalty levels to the 4 different products were examined. By the secondary data obtained from offical web syte of I.M.K.B, annual marketing expenditures of the brands that owned these products were determined, the relationship between expenditure size and created brand loyalty were exemined. The results of the study showed that marketing expeditures may effect brand loyalty and this effect may differ according to product category. Also, it was understood that according to the demographic factors, differences may occured on brand loyalty that searched as behavioral and attitutional on the category of durable and non-durable goods. In both product categories it was conculeded that the effect of marketing expenditues vary according to level of income and educational status, not vary gender and age.