Tao-Klardjeti bölgesindeki Yeni Rabat Manastırı Kilisesi
Yeni Rabat Monastery Church in Tao-Klardjeti region
- Tez No: 314951
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SACİT PEKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Tao-Klardjeti, Georgian, Middle Age, Church, Art History
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tao-Klardjeti Bölgesi'ndeki Yeni Rabat Manastırı Kilisesi başlıklı tezin konusunu bu bölgedeki Yeni Rabat Manastırı Kilisesi'nin mimarisi oluşturmaktadır . Ortaçağda Klardjeti Beyliği'nin başkenti günümüzde Artvin ilinin Ardanuç ilçesidir. Ardanuç İlçesi'nin 17 km. güneydoğusunda bulunan Yeni Rabat Manastırı Kilisesi'nin Gürcüce orijinal ismi, banisi ve inşa tarihi bilinmemektedir. Yapının dönem kaynaklarında ismi geçmemektedir. Yeni Rabat Manastırı Kilisesi, araştırmalar, mimari veriler ve saha çalışması yöntemiyle tez kapsamında ele alınmıştır.Yeni Rabat Manastırı Kilisesi çizim ve fotoğraflarla tanıtılmaya çalışılmış, soru/sorunları ortaya konulmuş ve bunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Ayrıca bölgenin tarihçesi de ele alınmış, yapı tarihsel süreç içerisinde değerlendirilmeye çalışılmış, Tao-Klardjeti'nin mimarisi üzerine tez kapsamında incelenmiştir.Kimi araştırmacılar Yeni Rabat Manastırı Kilisesi'ni Klardjeti'deki başka bir kilise olan Şatberdi Manastır Kilisesi olarak kabul etmiş ve değerlendirmiştir . Bu sebeple, tarafımızca yapılmış olan araştırma sonuçları Yeni Rabat Manastırı Kilisesi'nin mevcut halini ortaya koymaktadır.Sonuç olarak, Yeni Rabat Manastırı Kilisesi'nin Gürcü mimarisi içerisindeki yeri Gürcistan ve Anadolu örnekleriyle benzer ve farklı yönleri ortaya konularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis named as Yeni Rabat Monastery Church in Tao-Klardjeti Region is the architecture of the Yeni Rabat Monastery Church. The region, which was referred as Tao-Klardjeti in the Middle Ages, covers the areas irrigated by Çoruh River and its branches Tortum, Parhal and Oltu streams. The independent seigniories living in the Çoruh Valley in IVth B.C. century were Tao (Oltu), Klardjeti (Bereket), İspiri (ispir), Tourtumi (Tortum), Chavcheti (Şavşat), Tchildirili (Çıldır), Aitahani (Ardahan) and Kola (Göle).The Ardanuç district of Artvin province used to be the capital of Klardjeti Seigniory in the Middle Ages. The original name in Georgian, the donar and construction date of the Yeni Rabat Monastery Church located 17 km southeast of Ardanuç districts are unknow. The church is not referred to in the literature of that period. The Yeni Rabat Monastery Church is dealt within the scope of thesis by means of researches, architectural data and field surveys.In this study, the Yeni Rabat Monastery Church is introduced by drawings and photos, the questions/problems are specified and suggested. Furthermore, the history of the region is studied and the church is evaluated within this historical period. The topics like architecture of Tao-Klardjeti, the influences of cultural environment on the architecture and interaction with neighbouring cultures are assessed within the scope of the thesis.Some of the researchers accepted and evaluated the Yeni Rabat Monastery Church as the Şatberdi Monastery Church. Consequently, the Yeni Rabat Monastery Church is evaluated by means of its place in Georgian architecture, as well its similarities and differences with Georgian and Anatolian precedents.