Okul ve sınıf rehber öğretmenlerinin ilköğretim ve ortaöğretim kurumları sınıf rehberlik programına ilişkin görüşleri
Opinions of school and class guidance teachers about elemantary and secondary class guidance curriculum
- Tez No: 314957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sınıf Rehberlik Programı, Okul Rehber Öğretmeni (Okul Psikolojik Danışmanı), Sınıf Rehber Öğretmeni, Program Değerlendirme, School Counselor, Class Guidance Teacher, Elementary and Secondary Class Guidance Curriculum, Curriculum Evaluation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacı okul ve sınıf rehber öğretmenlerinin İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sınıf Rehberlik Programı'nın ilköğretim boyutuna (1-8. sınıflar) ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada, öğretmen görüşlerinin cinsiyet ve mesleki deneyim değişkenleri açısından değişiklik gösterip göstermediği, okul ve sınıf rehber öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ve ilköğretim birinci kademede (1-5.sınıflar) ve ikinci kademede (6-8. sınıflar) görev yapan sınıf rehber öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir.Bu çalışmada tarama yöntemi (betimsel yöntem) kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Mersin ili Tarsus ilçe merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan okul ve sınıf rehber öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise 2011-2012 öğretim yılında Mersin ili Tarsus ilçesine bağlı 89 ilköğretim okulundan basit seçkisiz (tesadüfi) örnekleme yöntemiyle belirlenen 20 ilköğretim okulunda görev yapan 209'i sınıf rehber öğretmeni ve 41'i okul rehber öğretmeni olmak üzere toplam 250 rehber öğretmen (n=250) oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen, 5 dereceli Likert tipi anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla elde edilmiştir. Veri toplama araçlarının kapsam geçerliği için uzman kanılarından yararlanılmıştır. Anketin yapı geçerliği kapsamında faktöriyel yapısını belirlemek amacıyla 100 sınıf rehber öğretmenine ön deneme çalışması uygulanarak açıklayıcı faktör analizi yapılmış ve 45 maddenin tek faktör altında toplandığı belirlenmiştir. Anketin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,96 olarak bulunmuştur. Faktör yük değerleri bakımından, faktör yükü 0,30 değerinden düşük bir madde olmadığı için anket 45 olarak belirlenmiştir. Nicel verilerin analizinde yüzde, frekans, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA); nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır.Rehber öğretmenlerinin ?İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sınıf Rehberlik Programı?na ilişkin görüşlerine ait ortalama değerlerin 3,40 ile 3,64 arasında değiştiği ve bunun ?Katılıyorum? seçeneğine karşılık geldiği görülmektedir. Başka bir ifade ile rehber öğretmenlerinin anket maddelerinde yer alan ifadelere ilişkin görüşleri olumludur, maddelerde belirtilen özelliklere genellikle katılmaktadırlar. Bu bulgular ışığında rehber öğretmenlerin programı büyük ölçüde yararlı ve olumlu olarak algıladıkları söylenebilir. Sınıf rehberlik programında ölçme ve değerlendirmenin nasıl yapılacağının yeteri kadar açık ve anlaşılır olmadığı belirlenmiştir. Sınıf rehberliğine ayrılan sürenin yetersiz bulunduğu ifade edilmiştir. Ayrıca etkinliklerinin bazılarının bir ders saatinde yetiştirilemediği ve bazı kazanımları bir ders saatinde kazandırmanın mümkün olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre okul rehber ve sınıf rehber öğretmenlerinin sınıf rehberlik programına ilişkin görüşlerinin cinsiyete ve meslekteki deneyim süresine göre değişiklik göstermemektedir. Okul ve sınıf rehber öğretmenlerinin programa ilişkin görüşleri arasında, okul rehber öğretmenlerinin lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. İlköğretim birinci kademede (1-5.sınıflar) ve ikinci kademede (6-8.sınıflar) görev yapan sınıf rehber öğretmenlerinin görüşleri arasında ise, birinci kademede görev yapan öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine guidance teachers? opinions about the Primary School part (1st to 8th grades) of Primary and Secondary School Classroom Guidance and Counseling Programs. Also, it aimed to examine whether the guidance teachers? opinions change according gender, seniority, being a school/classroom guidance teacher and/or guiding 1st-5th grades/6th-8th grades.Descriptive survey method is employed in this study. The population of the study consists of school and classroom guidance teachers who work in primary and secondary schools in Tarsus, a district of Mersin, Turkey. The sample of the study consists of a total of 250 guidance teachers, 41 school guidance teachers and 209 classroom guidance teachers who were chosen by“Simple Random Sampling”method from schools in Tarsus. The data is collected by a 45-item-likert-type questionnaire, which is developed by the researcher, and by a semi structured interview form. The content validity is assessed by expert opinion. Pre-test results of 100 guidance teachers analysed by factor analysis to assess the construct validity of the questionnaire and the exploratory factor analysis revealed one factor for the whole 45 items. As none of the 45 items in the instrument load at lower than 0,30, all the 45 items were kept. The reliability of the whole instrument was good, Pre-test application reported high a Cronbach alpha reliability of 0,96. To analyze quantitative data statistical procedures such as percentage, frequency, standard deviation, t test, and the analysis of variance (ANOVA) were used; and for the qualitative analysis descriptive analysis technique was used.According to the findings of the research, the mean score of the guidance teachers' opinions about of Primary and Secondary school guidance and counseling programs is found to be between 3,40 and 3.64, and this result corresponds to the `I agree? option in the instrument. In other words, it can safely be assumed that guidance teachers have positive perceptions about this programs and agree with the characteristics defined in the instrument. Teachers reported that the testing and the assessment part of the program was not clear enough, and as for some activities and goals one hour of guidance was insufficient the time allocated for classroom guidance was found to be insufficient. According to the results guidance teachers? opinions about classroom guidance programs does not differ according to their gender or seniority. Overall the findings suggest a difference between school guidance teachers' opinions and classroom guidance teachers' opinions in favor of school guidance teachers. Finally, a similar difference is found between the opinions of 1st-5th grade guidance teachers and 6th-8th grade guidance teachers in favor of 1st-5th grade guidance teachers.