Plastik sanatlarda üslubun çözülmesi ve postmodern çeşitlilik
Analysis of style in plastic arts and postmodern diversity
  1. Tez No: 314984
  2. Yazar: FIRAT ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. TURHAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Üslup, Modern, Postmodern, Dil, Mekan, Tüketim, Proje, Style, Modern, Postmodern, Language, Space, Consumption, Project
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
?Plastik Sanatlarda Üslubun Çözülmesi ve Postmodern Çeşitlilik? adlı Sanatta Yeterlik Çalışması Raporunda, üslup kavramı ve bu kavramın plastik sanatlardaki uzantıları üzerine odaklanılmıştır. Bu bağlamda plastik sanatlarda üslup kavramı, tutarlı bir izlek oluşturabilmek ve bu izlek üzerinden net bir hedef koyabilmek adına, sanatçı ve yapıt kavramları üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; üslup kavramının temel anlam ve işlevi, kapsayıcılığı ve daha sonra da imge açısından yeri ve önemi vurgulanarak, ikinci bölümde tarihsel olarak incelenen sanatçı ? yapıt ve üslup ilişkisinin temeline inmek hedeflenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; modern öncesi dönemlerde üslubun pozisyonu ve sonrasında ise, yapıt kavramının modern sanata ait bir terim olmasından ötürü, modern sanat ? yapıt ? sanatçı ilişkisi üzerine durulmuştur. Bu ilişki üzerinden üslubun modern dinamiklerden nasıl etkilendiği tanımlanmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak, modern üsluba karşı hamleler ile modern dinamikler eleştirilmiş ve üslup olgusunun nasıl değiştiği gösterilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümün son başlığı olan postmodern dinamikler ve dönüşen kavramlar ile, sanat yapıtının ve sanatçının, mekan, nesne, kurum, tekrar, zevk, beğeni, estetik, atölye vb. olgular içerisindeki pozisyonunun nasıl değiştiği ve bunların üslubu nasıl değişmeye ve dönüştürmeye zorladığı açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümdeki üslubun çatallanma ve dönüşme süreci ışığında, üçüncü bölümde irdelenen uygulamalar; mekan, dil, proje ve tüketim gibi olgular üzerinden başka sanatçıların süreçlerinden de referanslar verilerek, kişisel bilgiler ve hikayeler üzerinden açıklanmıştır. Böylece çalışma, üslup olgusunun günümüzde sanatçının yaratım sürecinde nasıl bir pozisyonunun olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Report of Proficiency in Arts named as ?Analysis of Style in Plastic Arts and Postmodern Diversity?, the main aim is to focus on `style? as a notion and the extensions of this notion in the domain of Plastic Arts. In this context, the style concept in plastic arts is explained through artist and the art work in order to create a consistent path and to set explicit goals through this path. In the first chapter of the study, the basic meaning, function, inclusiveness and finally the role and importance of `style? in the sense of imagery are emphasized. The main aim of the first part is to get to the root of the relationship between artist ? art work and style, which is explored by an historical investigation in the second part of the study. The relationship between art ? art work ? artist is elaborated in the second chapter due to the position of `style? in pre-modern times and the inclusion of `art work? as a notion in modern art in later periods. The objective of this part is to identify how `style? is affected by the modern dynamics through this relationship. Furthermore, modern dynamics are criticized with the moves aganist the modern style and how the style phenomenon has been changed by these moves are specified. In the last subtitle of the second part ? postmodern dynamics and transformed concepts ? change of the position of art work and artist in the notions like space, object, corporation, repetation, pleasure, taste, aesthetics, atelier etc. and how these notions are forced `style? to change and transform are clarified. In the light of dichotomy and transformation process of `style? in the second chapter, the cases examined in the third part are disclosed through personal informations and stories by giving references to the processes of other artists which are probed through several phenomena like space, language, project and consumption. Thus, the study mainly presents the position of `style? in the working process of artist in contemporary world.