The illustration and function of epic theatre devices in selected plays by Caryl Churchill
Caryl Churchill'in seçilmiş oyunlarında epik tiyatro araçlarının gösterilmesi ve işlevi
  1. Tez No: 314985
  2. Yazar: ZÜMRE GİZEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. DENİZ BOZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Caryl Churchill, epik tiyatro, Bertolt Brecht, Aristoteles tiyatrosu, sosyalist feminizm, Caryl Churchill, epic theatre, Bertolt Brecht, the Aristotelian theatre, socialist feminism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bertolt Brecht yirminci yüzyılın ortalarına doğru Almanya'da ortaya attığı epik tiyatro adındaki kendi tiyatro kuramıyla Aristoteles tiyatrosunu sorgulamıştır. Epik tiyatroda, geleneksel tiyatronun bel kemiği olan ve seyircinin karakterle özdeşleşip duygularını arındırmasını gerektiren katharsis kavramına karşı çıkılmaktadır. Ayrıca, geleneksel tiyatronun büyülü atmosferini bozmamak amacıyla gizlenmiş tiyatro araçları, epik tiyatroda açığa çıkarılmaktadır; böylece de seyircinin entelektüel ve eleştirel bakış açısının korunması sağlanmaktadır. Brecht bu yenilikçi tiyatro akımıyla tüm dünyada olduğu gibi İngiltere'de de etkili olmuştur. Bertolt Brecht epik tiyatro tekniğiyle bir çok çağdaş İngiliz tiyatro yazarını etkilemiştir, bunlardan biri de çağdaş İngiliz tiyatrosunun en önemli sosyalist feminist kadın yazarlarından biri olan Caryl Churchill'dir. Epik tiyatro öğeleri arasında, Churchill'in oyunlarında en çok karşılaşılan öğeler, epik tiyatro kuramı bağlamında, anlatıcı, bölümlere dayanan yapı, müzik ve dans kullanma ve aktörlerin birden fazla rol oynamasını sağlama vardır. Caryl Churchill bu epik tiyatro öğelerini sosyalist feminist söylemini ortaya çıkarmak ve çoğunlukla ataerkil, kapitalist ve sömürgeci anlayışları eleştirmek için kullanmaktadır. Churchill, cinsiyet, ırk ve sınıf kavramlarının belirli ideolojilere göre belirlendiğini ve bu kavramların aslında belirli durumlarda değişken olabileceklerini göstermek amacıyla epik tiyatroya başvurmaktadır. Churchill, epik tiyatro öğelerini kullanarak, hayali bir izleyicinin, karakterlerin yaşam şartlarını belirleyen ideolojileri ve söylemleri gözlemlemesini sağlamakta ve neticede izleyicinin kendi hayatını sorgulamasını hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Bertolt Brecht questioned the Aristotelian theatre with his own theatrical theory called epic theatre, which he put forth towards the mid-twentieth century in Germany. In the epic theatre, the concept of catharsis, which is the back-bone of the traditional theatre and which requires the audience to identify itself with the character and purge its emotions, is objected to. Moreover, the theatrical devices, which are hidden with the aim of not rupturing the magical atmosphere of the traditional theatre, are uncovered in the epic theatre; thereby it is provided that the intellectual and critical perspective of the audience is preserved. With this innovative theatre movement, Brecht has become influential in Britain as well as in the world. With the epic theatre technique, Bertolt Brecht has influenced many contemporary British playwrights, one of whom is Caryl Churchill, one of the most important socialist feminist woman playwrights in the contemporary British theatre. Among epic theatre devices, the elements which are observed in Churchill?s plays most are the use of narrator, episodic structure, music and dance within the context of the epic theatre and ensuring the actors perform more than one role. Caryl Churchill makes use of these epic theatre devices in order to reveal her socialist feminist discourse and to criticise generally patriarchal, colonial and capitalist understandings. Churchill applies the epic theatre with the aim of displaying that the concepts of gender, race, and class are determined by certain ideologies and that these concepts can be variable under certain circumstances. By employing epic theatre devices, Churchill ensures an imagined audience to observe ideologies and discourses which define the life conditions of the characters and consequently aims to make the audience question its own life.