İlköğretim 6. 7. ve 8. sınıf öğrencilerinde ?enerjini boşa harcama etkinlikleri? ile çevre bilincinin kazandırılması
Gaining environmental consciousness with ?don?t waste your energy activities? on the elementary 6th 7th and 8th grade students
  1. Tez No: 314994
  2. Yazar: GÖKÇE ÇETİNGÖZ AKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Çevre Eğitimi ve Çevre Bilinci, Problems in Environment, Environmental Education and Environmental Consciousness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma genel çevre problemleri temel alınarak hazırlanan ?Enerjini Boşa Harcama Etkinlikleri?nin ilköğretim II. kademe öğrencilerinin çevre bilinci düzeylerine olan etkisini ölçmeyi hedeflemektedir. Deneysel çalışma yöntemi ile yapılan bu araştırmanın örneklemini Mersin ilinde Akdeniz ilçesine bağlı bir ilköğretim okulunda öğrenim gören, deney grubunda yer alan 43 öğrenci (12, 6.sınıf; 14, 7.sınıf ve 17, 8.sınıf) oluşturmaktadır. 2010-2011 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilen bu çalışmada öğrencilere 18 hafta (bir dönem) boyunca süren, 2 haftada 1 gerçekleştirilen çevre eğitimi etkinlikleri uygulanmıştır. Bu etkinliklerin tamamı öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan etkinliklerin ilköğretim öğrencilerinin çevre bilinci düzeylerine etkisi çalışmanın öncesinde ve sonrasında ön test ve son test olarak uygulanan çevre bilinci ölçeği puanlarının karşılaştırılması yolu ile ölçülmüştür. Nitel veriler ise, yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Sonuç olarak, ?Enerjini Boşa Harcama Etkinlikleri?nin öğrencilerde çevreye yönelik olumlu tutum ile çevreye yararlı davranışlar geliştirmede yeterli ve etkili olmadığı ancak çevre bilgisi kazandırma açısından projenin etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerin çevreye yararlı davranışlar kazandıkları yapılan görüşmelerde de görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the effect of ?Don?t Waste Energy Activities? that is based on general environmental problems on the elementary 6th 7th and 8th grade students? environmental consciousness. The participants of this study obtained from a governmental school in Akdeniz districts of Mersin and consists of 43 (12, 6th grade; 14, 7th grade and 17, 8th grade) students. In the study that is held in the spring mid-term of education year 2010-2011 students implemented to environmental education activities for 18 week (one mid-term) which carried out every two weeks. All of these activities was carried out with the participation of students. The data concerning the effect of the ?Don?t Waste Energy Activities? was obtained by the environmental consciousness scale implemented to the students before and after the treatment as pre-test and post test. Qualitative data were collected from semi-structured interviews. The result of the study indicated that ?Don?t Waste Energy Activities? developed the knowledge of the students about the environment. However this project doesn?t enough and effective to develope students? environmental attitude and behaviours. Furthermore, it has been seen from the interviews that students? acquired environmentally beneficial behaviors.