Kaygı
Anxiety
  1. Tez No: 315034
  2. Yazar: SEVDA KARASEYFİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. HASAN PEKMEZCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, Kaygı, Resim, Kendisi Olabilme, Kendini Gerçekleştirme, Fear, Anxiety, Painting, Being Yourself, Actualize Yourself
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Sanat bir düşünce, bir sunu yaratısıdır. Sanatın dallarından resim ile bir şeyi ortaya koymak, kendini gerçekleştirebilmek bu yaratının en önemli parçasıdır. Resim ile ortaya konulan yaratı toplum damgasını taşır. Resmin amacı klasik anlamda güzeli yaratmak, çağdaş anlamda çağı yansıtmak ve estetik değer yaratmaktır. Mağara resimlerinden Picasso' ya, Picasso' dan günümüze kadar birçok ressam kendilerine göre bir gerçeğin peşindeydiler. Her eklenen bilgi ile yeni bir gerçek ortaya çıkar. Her yeni bilgi ile insanoğlu Rönesans' tan bu tarafa tanrı, doğa ve kendisiyle hesaplaştı. Bu soyutlama, bir düşünce soyutlamasıdır. Soyutlama yeniden düzenlemedir. Kendisi olabilenler yaratıcı olabilirler. Sanatçının ahlakı dürüst olmakla ilgilidir. Kendisi olmakla ilgilidir. Yaratıcılık hayatta kalmayı, hayata bir iz bırakabilmeyi becerebilmek, yaşadığı ortamı, havayı değiştirebilmektir. Yaratıcılık kendisi olabilmenin zorunlu bir halidir.Geçmiş ile bugün arasında çok ama çok fark var. Çağ görsel iletişim ile dönüyor. Bütün teknolojinin olanaklarını kullanılabiliyor. Bilgiler hazır ve her şeye hazır duruma geliniyor. Çok çabuk alınıp çok çabuk bitiriliyor. Olayların heyecan vermesi kısa süreli ve gelip geçici. O yüzdendir ki resim, heykel çalışmalarının yanı sıra kavramsal çalışmalar, videolar, fotoğraflar, yerleştirmeler yer almaya ve bundan dolayı yapılan çalışmalarda da farklı olan aranmaya başladı. Bu hazır durum kaygının yönünü, bakış açısını da değiştirdi. Kaygılar kısa süreli tepkiler halinde veriliyordu. Belki bu durum günümüzde kısa süreli de olsa Dali' lerini, Picasso' larını ortaya çıkarır oldu. Yaratma kelimesinin tamamen anlamını kaybetti. Çünkü bu sanatçılar tüketim toplumunun sanatçıları olduklarından yapıtları üretim haline geldi. Haliyle ürettikleri yapıtları da değişen kültürel yapıyla aynı paralelliktedir. Hızlı gidişat ile geleneksel sanat biçimlerine ve sanat pazarlarına karşı başkaldırının yaşandığı görülür. Büyük boyutlu resimler yapıldı. Yapılan çalışmalar yatırım nesnesi olarak görüldü. Resimler sergilendiğinde çok yüksek fiyatlardan çalışmalar satıldı. Bugün de bu kaos devam etmektedir. Varlığını devam ettirme, bir iz bırakabilme, kendisi olabilme geri planda kaldı. Çalışmalarda bunun tam tersi olarak öne çıkma, kendisi olabilmenin çözümü arandı.
Özet (Çeviri)
Art is a thought or a creation of presentation. Creating something with painting which is one of the branches of art and actualize yourself is the most important part of this creation. A creation which is displayed through the art carries the label of society. The aim of painting is to create the beauty in classical sense and reflect the age and create aesthetic value in the contemporary sense. From cave drawings to Picasso and from Picasso to present day many painters have been in pursuance of a relative truth. With the help of the every knowledge which is added to science a new truth emerges. Since the Renaissence, human being have been reckoning with nature, god and himself with every new knowledge. This absraction is a abstraction of thought. Abstraction is a rearrangement. The ones who manage to be themselves can be creative. The moral of the artist is related with being honest. It is related with being yourself. Creativity means surviving, changing the environment and atmosphere that you live and manage to leave a trace in this life. Creativity is an obligatory form of being yourself.There is a great difference between past and today. The role of visual communication is very important in this age. All the opportunuties of technology can be used. The knowledge is always available and we are prepared to everything. The knowledge can be taken easily and likewise it can be consumed easily. The enthusiasm of events is very short and transitory. For this reason, besides the painting and sculpture other conceptual works like videos, photographs, and insertions started to take place and the one which is different is started to be searched in the works which are made because of these studies. This ready condition has changed the direction and point of view of the anxiety. Anxieties were used to be given as short-period reactions. Maybe this condition has revealed the ones who are the Dali and Picasso of our age even for a short period of time. The word create has lost its meaning. Since the artists become the artist of the consumption society their works become as production. Naturally, their works are parallel to changing society. With this quick run a rebellion has been seen against the traditional art forms and art markets. Big dimensional paintings have been made and these paintings have been seen as investment objects. These paintings have been sold for huge prices when they were exhibited. Also, even today this chaos has been continuing. The concepts like maintaining its existence, being yourself and leaving a trace keep in the background. Contrary to this condition, the solutions of being yourself and present yourself in the works have been searched in the works.