Mesleki ortaöğretimde, meslek derslerinde anlamlandırma ve organizasyon stratejilerini kullanma durumu
Elaboration and organization strategies usage situation during occupational secondary education
- Tez No: 315147
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Anlamlandırma Stratejisi, Organizasyon Stratejisi, Mesleki Eğitim Merkezleri, Elaboration Strategy, Organization Strategy, Occupational Training Centers
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 259
Özet
Mesleki ortaöğretimde, meslek derslerinde anlamlandırma ve organizasyon stratejilerinin öğretmenler tarafından kullanma düzeyi belirlenerek, bu metotların öğretim üzerindeki anlamlı etkisinin tartışılmasının, öğretimin daha nitelikli olmasını sağlayacağı düşünülmektedir.Bu araştırmada; teknik ve endüstri meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, ticaret meslek lisesi ve meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin anlamlandırma ve organizasyon stratejilerini kullanım düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Anadolu yakasındaki Kadıköy, Ümraniye, Kartal, Üsküdar ve Maltepe ilçelerindeki mesleki ortaöğretim kurumlarında derslere giren 200 teknik öğretmen oluşturmuştur.Tarama modeli kullanılan araştırmada, veriler uzmanların görüşü alınarak oluşturulmuş anketler ile elde edilmiştir. Anketin geçerlik güvenirlik çalışması yapıldıktan sonra uygulanmaya başlanılmıştır.Araştırma yedi bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm giriştir. Bu bölümde öğrenme stratejilerinin geçmiş ve şimdiki zamanda kullanımına verilen önem ve araştırmanın yapılma nedeni belirtilmiştir. İkinci bölüm ilgili kaynaklar bölümüdür. Üçüncü bölüm yöntem bölümüdür. Metodoloji bölümünde araştırmanın yöntemi, evreni ve örneklemi verilmiştir. Dördüncü bölüm Bulgular ve Yorumlar bölümüdür. Bu bölümde araştırma sonucunda toplanan anketlerin spss programında işleme konulduktan sonra ortaya çıkan değerlere ait oluşturulan tablolar ve yorumlarına yer verilmiştir. Beşinci bölüm sonuçlar bölümüdür. Bu bölümde bulgular ve yorumlara göre sonuçlar verilmiştir. Altıncı bölüm tartışmalar bölümüdür. Tartışmalar bölümünde, araştırmadan çıkan sonuçların neden ve nasıl oluştukları hakkında yorumlar yapılmıştır. Yedinci bölüm öneriler bölümüdür. Bu bölümde araştırmada ve araştırma sonucunda bulunan eksikliklerin düzeltilebilmesi için neler yapılabileceği hakkında öneriler verilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçların bazıları şu şekildedir; yaş ve kıdem grubuna göre tecrübeli öğretmenlerin stratejileri kullanma düzeyi yeni öğretmenlere, Lisansüstü eğitim almış öğretmenlerin lisans eğitimi almış öğretmenlere ve motorlu araçlar teknolojisi alanı öğretmenlerinin diğer alanlara oranla üstünlüğü dikkat çeken bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
It is tought that if the usage levels of elaboration and organization strategies are defined by teachers, and the meaningful effects of these methods on education are discussed, education will be ensured as more qualified.In this research, elaboration and organization strategy usage levels of teachers that work in technical and industrial vocational high schools, Anadolu vocational high schools and business vocational high schools are tried to be defined.Two hundred technic teachers, which give education at occupational secondary schools that take place in Anatolian side of İstanbul, which are Kadıköy, Ümraniye, Kartal, Üsküdar and Maltepe comprise the cases of the research.Datas of research in which scanning model is used, are obtained by the surveys which are formed by taking expert advice. Surveys are started to be applied after the validity and reliability study is done.Research consists of seven chapters. First part is the Introductory Chapter. In this chapter, the cause of carrying out a research and attaching importance to usage of learning strategies for past and present time, are defined. Second part is the Related Source Chapter. Third part is the Method (process) Chapter. In the methodology chapter; research?s method, system and cases are stated. Fourth part is the Diagnosis (findings) and Comments Chapter. In this chapter, tables are formed with the values that come out after the surveys are collected at the end of the research and taken into process by the SPSS program and also the comments related with the table take place. Fifth part is the Conclusion Chapter. In this chapter, findings and the comments are taken into consideration. Sixth part is the Discussion Chapter. In this chapter, comments are made on why and how the results are formed. Seventh part is the Suggestions Chapter. In this chapter, suggestions are made on what can be made to make up the shortage that is found out at the end of the research.Some of the results that come up at the end of the research is as written below;According to the age and seniority group, below findings are some of the ones that attract attention: Experienced teachers strategy usage levels are superior to the ones that are new in the sector, strategy usage levels of the teachers that studied masters degree are superior to the ones that has a university degree and the strategy usage levels of the teachers that are in the motor vehicle technology area are superior to the ones that study in the other areas.