60. Yıl Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 0-2 yaş grubu çocuklarda malnütrisyon sıklığı, etkileyen faktörler ve annelere verilen eğitimin etkisi
Malnutrition prevalance and effecting factors among children aged between 0- 2 years old living in the region of 60 th Year Healt Center and the effects of education given to mothers on nutrion.
- Tez No: 315500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL ÖZÇIRPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Public Health, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Breastfeeding, complementary feding, health education, malnutrition prevalence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmamızda; 60.Yıl Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 0-2 yaş grubu çocuklarda malnutrisyon sıklığının, etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve malnütrisyonlu çocuğu olan annelere eğitim verilerek eğitimin malnütrisyon sıklığının azalmasındaki etkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma iki aşamada uygulanmıştır; birinci aşaması kesitsel, ikinci aşaması müdahale araştırması tipindedir. Araştırmamızın evrenini 60. Yıl Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 0- 2 yaş çocuklar oluşmaktadır. Örnek büyüklüğü 643 kişi olarak belirlenmiş, bunların 618'ine ulaşılmıştır (%96,1). Altı yüz onsekiz çocuğun annelerine 76 soruluk, sosyo- demografik bilgiler, anne sütü ve ek gıda ile ilgili soru kâğıtları uygulanmıştır. Soru kâğıtları uygulandıktan sonra çocukların boy ve kiloları ölçülmüştür. Malnütrisyonun değerlendirilmesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün referans değerleri kullanılmış, veriler SPSS (13.0) istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmaya alınan 0- 2 yaş çocukların %2,2'si (n=14) boy ya da ağırlıkça malnütrisyonludur. Ailelerin sosyal güvence durumu, annenin yaşı, annenin gebelik sayısı, canlı doğum sayısı, yaşayan çocuk sayısı, bu çocuğun kaçıncı çocuk olduğu, annenin bazı bilgi sorularına verdiği cevaplar çocuklardaki malnütrisyon durumunu anlamlı düzeyde etkilemektedir. Eğitimlerden 6 ay sonra çocukların z skoru ortalamaları anlamlı düzeyde iyileşmiştir (p=0,001). Bu ölçümden 1 yıl sonra yapılan 3. ölçümdeki z skoru değerlerindeki düşme yani iyileşme hala devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to determine the prevalance of malnutrition and effecting factors among children aged between 0-2 years living in the region of 60 th year healt center and the effects of education given to mothers on nutrion in our study. First step of the study was a cross-sectional and the second was an intervention study. The population of the study was all children aged between 0-2 years-old living in 60.th health center region. The sample-size was determined as 643 and it has been reached 618 of them (%96.1). A questionaire including 76 questions about sociodemographic features,breastfeeding and complementary feeding were applied to 618 mothers. Then children?s weights and heights were measured and the references of World Health Organisation were used to evaluate malnutrition. The data were evaluated in SPSS 13.0. Malnutrition prevelance was determined as %2,2 (accoding to weight and height).Training sessions influenced significantly the z score after 6 months (p=0.001). After 1 year,the significance of measurements were remaning. Mother?s age,social activity,the number of live births,the number of pregnancy were affecting malnutrition prevelance significantly.