Türk kadınlarında farklı iskelet bölgelerinde kemik mineral dansitometresi
Bone mineral density of different regions of the skeleton in turkish women
- Tez No: 315501
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSOY KEKİLLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kemik mineral yoğunluğu, Türk, kadın, T skoru, regresyon, korelasyon, Bone mineral density, Turkish, women, T-score, regression, correlation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Osteoporoz kemik yoğunluğunu azalması ve kemik yapısının bozulması ile karekterize ilerleyici metabolik kemik hastalığıdır.Çift enerji X-ışını absorpsiyometre (DXA) kemik mineral yoğunluğu ölçümünde yaygın kullanılan güvenilir ölçüm tekniğidir.Çalışmamızın amacı: (i) lumbal vertebra, proksimal femur ve önkol arasında istatistiksel anlamlı T skoru farkı varsa saptamak, (ii) yeni iskelet bölgelerinde KMY normal aralığını belirlemektir. Çalışma 25-69 yaşları arasındaki 55 kadında yapıldı. Lumbal vertebra, sağ proksimal femur, non-dominant önkol, sol proksimal humerus, sol proksimal tibia ve sol distal femurun DXA kullanılarak KMY ölçüldü.Bütün gruplarda proksimal femurun bütün alt-bölgelerin T skoru total lumbal vertebra (L1-L4) T skorundan anlamlı farklı bulundu (p0.05). Proksimal tibianın osteoporozda KMY ölçümü için ideal yeni bir değerlendirme alanı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Osteoporosis is a progressive metabolic bone disease that decreases bone density, with deterioration of bone structure.Dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) is commonly used and reliable method for measurement of bone mineral density.The aims of this study are: (i) To determine if there is significant T-score difference among lumbar spine, proximal femur and forearm, (ii) to determinate of normal ranges of bone mineral density in new skletal regions. Fifty five females were included in this study. BMD was measured in at the lumbar spine, right hip, non-dominant forearm, left proksimal humerus, left proximal tibia and left distal femur using DXA.T-scores of all sub-regions in proximal femur was significantly different from total lumbar spine (L1-L4) in all groups (p0.05). We concluded that proximal tibia is an ideal evaluation region for measurement of BMD in osteoporosis.