Farelerde immunohistokimyasal metodlarla yara yaşı tespiti
Wound age determination in mice with immunohistochemical methods
  1. Tez No: 315539
  2. Yazar: MURAT AKBABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ERGİN DÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Patoloji, Yara Yaşı Tespiti, Ubiquitin, Ki-67, İmmunohistokimya, Forensic Pathology, Immunohistochemistry, Wound Age Determination, Ubiquitin, Ki-67
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giris ve Amaç: Yara yaşı tespit sorunu otopsi vakalarında ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu problemlerin aşılabilmesi için çeşitli güncel çalışmalar yapılmasına rağmen bu konuda bilgilerimiz hala netleşmemiştir. Adli pratikte önemi büyük olan bu konuda biz de immunohistokimyasal yöntemlerle ubiquitin, Ki-67 antikorlarını çalışarak yara yaşı tespiti konularına ışık tutacabileceğimizi düşünmekteyiz.Gereç ve yöntem: Ortalama 25-30 gr. ağırlığında ve 6-8 hafta büyüklüğünde toplam 50 adet balb/c tipi erkek fındık faresi her bir grupta 5 fare olacak şekilde toplam 10 gruba ayrıldı. Genel anestezi sonrası 1.5 cm. lik cilt-ciltaltı kesi ile yara oluşturuldu. Fareler sırası ile 1., 3., 6., 12., 24 saatlerde., 5., 7., 14. günlerde servikal dislokasyon ile sakrifiye edilerek yaralar etrafında 1 cm.lik sağlam doku kalacak şekilde çıkarıldı. Toplam 8 farenin ölmesiyle Grup 6 çalışma dışı bırakıldı ve 42 fare ile çalışma tamamlandı.Bulgular: Yara kenarında Ki-67 pozitif boyanan fibroblast ortalamasının Grup 4 ten itibaren artmaya başladığı Grup 5 ve 7'de anlamlı olduğu görülmüştür. Benzer şekilde Ki-67 pozitif boyanan bazal hücre ortalamasının Grup 5 ve 7'de anlamlı olduğu saptanmıştır. Grup 8 ve 9 kontrol grubuyla benzer özellikler göstermiştir.Grup 4'e kadar kontrol grubuyla benzer özellik gösteren ubiquitin pozitif fibroblast hücrelerin Grup 5, 7, 8'de anlamlı olduğu görülmüştür.Sonuç: Yara yaşı tespitinde; ubiquitin belirtecinin özellikle yara yaşının bir günden fazla olup olmadığı ve 1-7 gün arasındaki yaralarda kullanılabileceği düşüncesindeyizKi-67 belirtecinin ise 1-5 günlük yaralarda immunohistokimyasal metodlar ile kullanılmasının yara yaşı tespitine katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Wound vitality and wound age determination in autopsy cases has brought serious problems. Although several studies have recently made about this subject, clear informations couldn?t be obtained. We aimed to work about this subject which has a great importance In forensic practice, by using ubiquitin and Ki-67 antibodies with immunohistochemical methods to shed light on wound viability and / or wound age determinationMaterials and methods: A total of 50 (balb/c) male 6-8 week old mice, weighing 25-30 gr. were divided into 10 group including 5 mice in every group. After general anesthesia, a 1.5 cm full-thickness incision was made on the dorsal skin using a scalpel. After 1, 3, 6, 12, 24 hours and 3, 5, 7, 14 days following the incision, a total of 42 mice were sacrified by cervical dislocation. A 1 cm area surrounding the wound was excised. Group 6 excluded from the study due to lack of mice. One mice died in per group 7, 8, 9 for that reason study complated with 42 mice.Findings: The ratio of Ki-67 positive staining fibroblasts began to increase at Group 4 and also Group 5 and 7 were statistically significant. Similarly Ki-67 positively staining basal cell ratio in Group 5 and 7 was found statistically significant, Group 8 and Group 9 showed similar features with control group.Ubiquitin positive staining fibroblast cells showed smiliar fetaures with control group from Group 1 to Group 4 and in Group 5, 7 and Group 8 the ratio of ubiquitin pozitive fibroblast cells were statistically significant.Conclusion: We are considering that use of ubiquitin maybe useful in determining the wound age between 1-7 days and it may also be useful to find the wound age older than 1 day or not.Ki-67 marker will contribute to identify the wound age which is between 1-5 days by using immunohistochemical methods.