Prefabrik yapıların dinamik davranışlarının analitik ve deneysel yöntemlerle belirlenmesi
Determination of dynamic behavior of precast structures using analytical and experimental methods
- Tez No: 315550
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEMDAR BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Prefabrik yapılar, Operasyonal Modal Analiz, Sonlu Eleman Model İyileştirme, Precast structures, Operational Modal Analysis, Finite Element model updating
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, Operasyonal Modal Analiz (OMA) yöntemiyle prefabrik yapıların dinamik karakteristiklerinin belirlenmesi ve deneysel veriler kullanılarak başlangıç sonlu eleman modellerinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Tez çalışması başlıca beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde prefabrik yapılardan, konuyla ilgili yapılan çalışmalardan, dinamik karakteristiklerin elde edilmesinde kullanılan yöntemlerden, bu yöntemlere ait formülasyonlardan ve model iyileştirme yöntemlerinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde C-1 Üstgeçidi ve Doğu Karadeniz Prefabrik Üretim Tesisi hakkında genel bilgiler verilmekte ve SAP2000 programında oluşturulan sonlu eleman modelleri sunulmaktadır. Sonrasında, prefabrik yapılara uygulanan deneysel ölçümlerin detayları ve elde edilen dinamik karakteristikler verilmektedir. Üçüncü bölümde deneysel ve analitik sonuçların karşılaştırılması ve bağlantı noktalarının rijitlikleri kullanılarak analitik modellerin iyileştirilmesi verilmektedir. Dördüncü bölümde, yapılan çalışmaların sonuçlarına ve bazı önerilere yer verilmektedir. Beşinci bölümde ise çalışmanın hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar sunulmaktadır. Çalışma sonunda OMA yönteminin, prefabrik yapıların deneysel dinamik karakteristiklerinin belirlenmesinde ve sonlu eleman modellerinin iyileştirilmesinde güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determined dynamic characteristics of precast structures using Operational Modal Analysis (OMA) and updated initial finite element models. The presented thesis consists of mainly five chapters. In the first chapter, the information about precast structures, the studies performed on this subject, methods which are used to determine dynamic characteristics, formulations of these methods and model updating methods are mentioned. In the second chapter, the information selected precast structures which are C-1 overpass and Doğu Karadeniz Precast Production Facility and initial finite element models using SAP2000 software are presented. Then, the measurement details which carried out environmental vibration test on the precast structures and obtained dynamics characteristics are given. In the third chapter, Comparisons obtained with analytical and experimental results, related tables and the finite element model updating in terms of connection rigidities on the joints for each precast structures are presented. In the fourth chapter, the results of analytical and experimental studies and some suggestions are given. In the fifth chapter which is the last chapter, the references used in this thesis are presented. At the end of the study, it is emphasized that OMA method can be used safely to determine the dynamic characteristics and to update initial finite element models of precast structures.