Tarihi yığma kubbelerin dinamik davranışlarının operasyonal modal analiz yöntemiyle belirlenmesi
Determination of dynamic behavior of historical masonry domes using operational modal testing
- Tez No: 315551
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEMDAR BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Yığma Kubbeler, Operasyonal Modal Analiz, Sonlu Eleman Model İyileştirme, Historical Masonry Domes, Operational Modal Testing, Finite Element Model Updating
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yüksek Lisans TeziÖZETTARİHİ YIĞMA KUBBELERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ OPERASYONAL MODAL ANALİZ YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİŞenay UÇAKKaradeniz Teknik ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Alemdar BAYRAKTAR2012, 96 SayfaBu tez çalışmasında, tarihi yığma kubbelerin dinamik karakteristiklerinin Operasyonal Modal Analiz (OMA) ve Sonlu Elemanlar (SE) yöntemiyle belirlenmesi, başlangıç sonlu eleman modellerinin deneysel veriler kullanılarak iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kubbeler hakkında genel bilgiler verilmekte ve tarihi yapıların modellenme stratejilerinden bahsedilmektedir. Devamında konuyla ilgili literatür çalışmaları, dinamik karakteristiklerin elde edilmesinde kullanılan yöntemler ve formülasyonlar verilmektedir. Birinci bölümün sonunda, SE model iyileştirme yöntemleri hakkında bilgi sunulmaktadır. İkinci bölümde Hamza Paşa Türbesi ve Kavak Meydan Şadırvanı hakkında bilgiler verilmekte ve sonlu eleman modelleri oluşturulmaktadır. Ayrıca, gerçekleştirilen OMA uygulamaları ve deneysel dinamik karakteristikler verilmektedir. Üçüncü bölümde, teorik ve deneysel analiz sonuçları karşılaştırılmakta ve başlangıç SE modelleri deneysel bulgular kullanılarak iyileştirilmektedir. Dördüncü bölümde, analizlerin sonuçları ve öneriler sunulmaktadır. Beşinci bölümde ise, tezin hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar verilmektedir. Çalışma sonunda OMA yönteminin, tarihi yığma kubbelerin deneysel dinamik karakteristiklerinin belirlenmesinde ve sonlu eleman modellerinin iyileştirilmesinde güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Master ThesisSUMMARYDETERMINATION OF DYNAMIC BEHAVIOR OF HISTORICAL MASONRY DOMES USING OPERATIONAL MODAL TESTINGŞenay UÇAKKaradeniz Technical UniversityThe Graduate School of Natural and Applied SciencesCivil Engineering Graduate ProgramSupervisor: Prof. Dr. Alemdar BAYRAKTAR2012, 96 PagesIn this thesis, it is aimed to determine the dynamic characteristics of historical masonry domes using Operational Modal Testing and Finite Element (FE) method. The thesis consists of mainly five chapters. In the first chapter, the general information about domes and modeling strategies of historical structures are given. Then, literature research concerning this subject, using methods to determine dynamic characteristics and formulations are presented. The end of the first chapter, the information about the finite element updating methods is mentioned. In the second chapter, the properties of Hamza Paşa Mausoleum and Kavak Meydan Fountain are given and created finite element models are presented. Then, the performed OMA applications and experimental dynamic characteristics of domed structures are given. In the third chapter, experimental and analytical results are compared with each other and initial finite element models are updated by using experimental results. In the fourth chapter, the results of analysis and suggestions are presented. In the fifth chapter which is the end of the thesis, the references used in this thesis are given. At the end of the thesis, it is emphasized that the OMA method can be used safely to determine the dynamic characteristics of the historical masonry domes and to update initial finite element models.