Ekrem Hakkı Ayverdi hayatı, çalışmaları ve sanat tarihine katkıları
Ayverdi Ekrem right life, work and contributions of art history
  1. Tez No: 315563
  2. Yazar: CANAN AKDAŞ YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devri, Türk mimarisi, Ayverdi, İstanbul, Sanat Tarihi, The Otoman, Turkish Architecture, Ayverdi, İstanbul, Art History
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
EKREM HAKKI AYVERDİ HAYATI, ÇALIŞMALARI VE SANAT TARİHİNE KATKILARIErciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Nisan 2012Danışman: Yrd. Doç. Dr. Celil ARSLANÖZETBu çalışmada, ``Nasılsınız?'' sorusuna her zaman ?mavi gözlü uzun boyluyum'' diye cevap veren, İstanbul efendisi Ekrem Hakkı Ayverdi'nin sanat tarihinde kapsadığı yeri anlam ve önemi; dağılan bir imparatorluğun son ve kurulan yeni bir devletin ilk yıllarını idrak etmiş Osmanlı Devri Türk Mimarisi'ni bir meçhul olmaktan çıkarmış, bazıları hala tek başvuru kaynağı olma özelliğini koruyan restorasyon, restitüsyon, röleve çalışmaları, inşa ettiği yapılar, koleksiyonları, sanat tarihine kazandırdıkları eserler, bir araya getirilip vurgulanmaya çalışılmış olup, çocukluk yıllarından başlayarak hayatında önemli yere sahip insanların anıları ile Osmanlı aşığı Ayverdi'nin resmi, hususi hayatı bir bütün içinde ele alınmış, hakkında yapılmış araştırmalar, değerlendirerek bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
AYVERDI EKREM RIGHT LIFE, WORK AND CONTRIBUTIONS OF ART HISTORYErciyes University, Institute of Social SciencesMaster Thesis, April 2012Suppervisor: Assistant Professor. Celil ARSLANABSTRACTIn this study, the place covered in art history and the importance of Ekrem Hakkı Ayverdi, an İstanbul gentleman, who always gives the same respond- ?I am tall and blue eyed? to the question- ?How are you?? are clarified. He has comprehended late times of collapsed empire and early times of new state. He has prevented Turkish Architecture of Ottoman Era from being unknown. His restoration, his restitution, his survey works, some of wihich are already the only reference sources, his buildings, his collections, his art works are collected and emphasized. The memories of people who have important roles in his life starting from his childhood and the photo of Ayverdi, an Ottaman lover, and his private life are tackled as a whole. A conclusion is reached by evaluating the researches about him.