Trabzon'a yapılması planlanan demiryolunun liman kapasitesine etkisinin araştırılması
A study of the effects of the planned railroad on trabzon port capacity
- Tez No: 315602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSAN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Çok Modlu Taşımacılık, Demiryolu Taşımacılığı, Trabzon Limanı, Karadeniz, Deniz Taşımacılığı, Multi-modal Transport, Railway Transport, Trabzon Port, Black Sea, Maritime Transport
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Taşıma türleri arasında oluşturulan kombinasyon sayesinde lojistik sektöründe sağlanan katma değer, yeni taşımacılık sistemlerinin gelişimini desteklemektedir. Tüm yük türlerinin taşınması için, değişen dağıtım gereksinimlerine cevap veren intermodal yük taşımacılığı bu gelişimin en önemli sonucudur. Bu çalışma intermodal taşımacılığın en ekonomik iki ayağı olan demiryolu ve denizyolu taşımacılığının kombinasyonu sonucunda Trabzon limanında oluşacak olan yük hacmi incelenmesi amacıyla ele alınmıştır. Samsun Liman'ı örnek kabul edilerek yapılan çalışmada, demiryolunun liman kapasitesine etkisini araştırmak için ilin karayolu ve demiryolu yük taşımacılık miktarları ile birlikte Gayri Safi Yurtiçi Hasılası kullanılarak regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda demiryolu taşımacılığının Samsun liman kapasitesine etkisi yüzde olarak hesaplanmıştır. Trabzon limanı için ise ilin karayolu taşımacılığı miktarları ve Gayri Safi Yurtiçi Hasılası kullanılarak başka bir regresyon modeli oluşturulmuştur. Bu model sonucunda 2025 yılına kadar Trabzon limanı yük tahminlemesi yapılmıştır. Bulunan sonuçlara Samsun limanında hesaplanan demiryolu taşımacılığı etki yüzdesi eklenerek demiryolu olması durumunda Trabzon limanında elleçlenecek olan tahmini yük hesaplanmaya çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda demiryolu taşımacılığının Trabzon liman kapasitesine büyük derecede etki edeceği hatta 2019 yılı itibariyle limanda elleçlenecek yük miktarının liman tarafından karşılanamayacağı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The added-value created in logistics sector owing to the combination among various modes of transportation, supports the development of new transportation systems. The intermodal transportation which meets the requirement of varying delivery needs of all kinds of cargo is the most important outcome of these development efforts. In this study, the examination of the volume of cargo at the port of Trabzon in terms of the result of the combination between the most economical kinds of intermodal transport - rail and maritime transport - is discussed. In this study, the port of Samsun assumed as a sample port and to explain the effects of railway to the port capacity, a regression analysis is performed by using the parameters of provinces road, railway freight transportation amount and Gross Domestic Product. As a result of the analysis, the effect of railway transport to the port of Samsun is calculated as percentage. Another regression model for the port of Trabzon is generated by using the parameters of road transportation amount and Gross Domestic Product. As a result of this model, the port of Trabzon freight estimation until 2025 is achieved. The percentage of the railway transportation effect results of the port of Samsun is added to the percentage results of Trabzon port supposing that the planned railroad has been constructed. Finally, the estimated handling freight at the port of Trabzon is calculated. When the results of the analysis are evaluated, it is obvious that Trabzon port will be affected greatly by the railway transportation and even by the year 2019 the amount of handling freight at the port cannot be fulfilled by the port of Trabzon.