Design of micro ejector with comsol multipyhsics
Comsol multiphysics ile mikro ejektör tasarimi
  1. Tez No: 315666
  2. Yazar: LEMAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Comsol Multiphysics, mikro ejektör, mikroakış, Navier Stokes Denklemleri, Comsol Multiphysics, micro ejector, microfluidics, Navier Stokes Equation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tezde, mikro akış ve kimya mühendisliği yaklaşımları kullanılarak Comsol Multiphysiscs ile mikro ejektör tasarımı üzerine çalışılmıştır.Mikro ejektörler genel olarak biyomedikal, soğutma, mikro pompa, mikro propulsiyon ve mikro yanma sistemlerinde kullanılmaktadır. Ejektörler, özel yapılarına bağlı olarak, süpersonik akış, tıkanma, şok etkileşimler, iki akışının türbülans karışımı ve iki fazlı akış oluşturması gibi durumlara yol açması sonucu karmaşık bir akışa sahiptir. Seçilen ya da varsayılan tasarım parametreleri temel ölçeklendirme teoremine yüksek derecede bağlı olduğundan, mikro ejektörlerde aktarım durumu mikro proses mühendisliği açısından belirgin bir öneme sahiptir. Temel ölçeklendirme yasası, makro sistemlere karşı mikro sistemlerde yüzey kuvvetlerinin baskın hale gelerek hacim kuvvetlerinin büyük ölçüde önemsiz hale geçmesini detaylı bir şekilde anlatır.Bir ejektör daralıp genişleyen bir memenin ventüri etkisini kullanarak, hareketli akışkanın basınç enerjisini bir düşük basınç alanı yaratıp, hız enerjisine çevirerek; hareketli akışkanı çekip, emme akışkanının buna karışmasını sağlar ve hemen ardından bu karışmış akışkanları, hız enerjisini tekrar basınç enerjisine dönüştürerek, yeniden sıkıştıran pompa benzeri bir alettir. Bu durumda akışkandaki kinetik enerji değişimi ne kadar çoksa, ejektörün performansı o kadar iyidir. Bu nedenle, akışkanın öteleme akışına (vz) dönme akışı (v ? ) eklediğinde akışkanın kinetik enerjisinde bir artış beklenmektedir. Bu iddiaya dayanarak su, gliserol, hava ve buhar akışkanlarının dönme akışı olduğu ve olmadığı durumlardaki akış davranışları Comsol Multiphysics'in başlıca ıraksama teoremi, süreklilik ve Navier Stokes denklemlerini içeren kullanıcı dostu yazılımından faydalanarak karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, design of micro ejector has been studied by using microfluidics and chemical engineering approach of Comsol Multiphysics.Micro ejectors are mainly used in biomedical, refrigeration, micropump, micropropulsion and microcombustors. Due to their special geometry, fluid flow in micro ejectors is very complex, which involves supersonic flow, choking, shock interactions, and turbulent mixing of two streams and two-phase flow in some cases. Transport phenomena of micro ejectors has significant importance in microprocess engineering since the design parameters chosen and/or assumed are strongly dependent on the basic scaling law. On the contrary to macro systems, in micro systems, volume forces become largely unimportant while the surface forces become dominant.An ejector, is simply a pump like device that uses the venturi effect-a particular case of Bernoulli?s principle-of a converging diverging nozzle to convert the pressure energy of a motive fluid to kinetic energy which creates a low pressure zone that draws in and entrains a suction fluid. The more the change in kinetic energy of fluid is, the better the performance of ejector is. Therefore, it is expected that the kinetic energy increased by adding rotational flow (v ? ) to the translational flow (vz) of fluid results in a reasonable enhancement in the pressure drop of fluid. Based upon this claim, the comparison of flow behaviour with and without rotation will be done for the fluids water, glycerol, air, steam with the help of Comsol Multiphysics by which mathemical modelling of divergence theorem, continuity and Navier Stokes Equation is effectively realized in user friendly development environment.