Çevre ve üretici dostu tarım sistemlerinin yaygınlaştırılmasında uygulanan katılımcı yaklaşımlar üzerine bir araştırma: İzmir ili Urla ilçesi Demircili köyü örneği
A research on the participative approaches applied in the extension of the environment and farmer friendly agriculture systems: The case of Izmir province Urla county Demircili village
  1. Tez No: 315673
  2. Yazar: ALKAN KARANLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Katılımcı Kırsal Değerlendirme, Eylem Araştırması, çevre ve üretici dostu tarım, hegemonya, İzmir, Participatory rural appraisal, Action research, environment and farmer friendly agriculture, hegemony, İzmir
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, günümüzde çevre ve insan sağlığına zararları belirginleşen endüstriyel tarım sistemlerinin yerine seçenek oluşturabilecek çevre, üretici ve tüketici dostu tarım sistemlerinin yaygınlaştırılmasında uygulanan katılımcı yaklaşımların nasıl daha etkili olabileceği belirlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışmada eylem araştırması (action research) metodolojisi kullanılmıştır. Demircili köyündeki çalışmalarda Katılımcı Kırsal Değerlendirme (participatory rural appraisal) yaklaşımı uygulanmıştır. Kadın ve erkek kendine yardım grupları oluşturularak, diyaloğa dayanan eylem ile üretilen veriler, gruplarda değerlendirilerek bilgiye dönüştürülmüştür. Planlanan toplantılar gerçekleştirilemediği durumlarda çiftçiler çalışırken veya dinlenirken spontane oturumlar yapılarak farklı bir strateji uygulanmıştır.Uygulayıcı profesyonellerin ve üreticilerin iletişimsel bir eylem sürdürmeleri, var olan hegemonyaya karşı bir hegemonyayı içselleştirmeleri ve her durumda karar alırken izlediği değerlerin para koduna değil, hayat koduna dayanması konusunda fikir birliğine zaman içinde de olsa varmaları çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been tried to determined how the participatory approaches will be more effective, applied in the extension of nature, producer and consumer friendly agricultural systems instead of industrial agriculture system which the hazards to environment and human health is clear in nowadays.In this research action research methodology is used. In Demircili village activities Participatory Rural Appraisal approach is used. Women and men self help groups are organized and the data produced in actions depending on dialog, are evaluated in groups and transformed to knowledge. A different strategy is applied by performing spontaneous meetings during the working or resting periods of farmers when the scheduled meetings could not be realized.It is very important that the professionals and producers will have a common understanding day by day to continue a communicative action, and to internalize a counter hegemony against the existing hegemony and to depend on life code of value instead of money code of value when they take decisions.