Selçuk-pamucak kumulunun koruma-kullanma dengesi açısından değerlendirilmesi
Evaluation in terms of conservation and usage balance of Selçuk-pamucak dune
  1. Tez No: 315694
  2. Yazar: KALBİYE DALGIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYDIN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Selçuk Pamucak Kumulu, koruma-kullanma dengesi, kıyı alanları, planlama, Selçuk Pamucak Dune, conservation-usage balance, coastal areas, planning
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kıyı alanları ekolojik, stratejik ve ekonomik açıdan çok önemlidir. Sahip oldukları bu potansiyel nedeniyle tarihin en eski zamanlarından beri devam eden yoğun ve farklı kullanımların bu alanlar üzerinde ki baskısı çeşitli problemleri beraberinde getirmiştir.1 ve 2. derece doğal sit, 1. derece arkeolojik sit alanlarına sahip çalışma alanı ayrıca tarım ve turizm faaliyetlerine de imkan sağlamaktadır. Bu nedenle ?Selçuk-Pamucak Kumulu koruma-kullanma dengesi içinde değerlendirilmesi? başlıklı tezde Selçuk Pamucak Kumulu ve yakın çevresi ele alınarak, alan ile ilgili öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Bunun için II. ve III. bölümlerde Doğa Koruma ve Kıyı Planlaması kavramlarına, bu kavramların dünyada ve ülkemizdeki gelişim süreçlerine değinilmiştir. IV. bölümde çalışma alanının doğal ortam özellikleri (coğrafik konumu, topografik-jeolojik yapı, hidroloji, toprak özellikleri, iklim, flora-vejetasyon, fauna) ortaya konmuş, mevcut arazi kullanımı, koruma alanları, alanı etkileyen çeşitli uygulama ve kararlar, sosyo-ekonomik durumu ve çalışma alanında yaşanan veya yaşanması olası olan sorunlar (deprem riski, çevre sorunları) değerlendirilmiştir. V. bölümde doğal ve kültürel, sosyal ve ekonomik yapı analizleri yapılmıştır. VI. bölümde Selçuk Pamucak Kumulu ve yakın çevresi için yapılan planlama çalışmasına ait sentezler (doğal alan/tampon alan, rekreasyon alanları, tarım/orman/yerleşim alanları) oluşturulmuştur. Son bölüm olan VII. bölümünde ise çalışma alanına ait yapılan planlama çalışması açıklanarak sonuca gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
By ecologic, strategic and economic means, coastal areas are very important. Because of the potential they posess, coastal areas have been exposed to intensive use since ancient times. And the pressure occured in these areas because of such intensive use, brought problems of various sort.The studied area, which contains 1st and 2nd grade nature conservation areas, and a 1st grade archaeological conservation area, also allows activities of agriculture and tourism. Therefore in the thesis titled ?Evaluation In Terms Of Conservation And Usage Balance Of Selçuk-Pamucak Dune?, Selçuk-Pamucak dune and surrounding areas has been examined and suggestions have tried to been made. For this purpose, in 2nd and 3rd sections, concepts of Nature Preservation and Coastal Planning, and the development processes of these concepts in our country and in the world, have been mentioned. In 4th section, the properties of natural environment (geographic position, topographic-geologic composition, hydrology, soil properties, climate, flora-vegetation, fauna) have been introduced; current land usage, conservation areas, applications and decisions regarding the area, socio-economical situation and the actual and potential problems (earthquake risk, environmental problems) have been evaluated. In 5th section, natural and cultural, social and economic structure have been analyzed. In 6th section, the syntheses regarding the planning study of Selçuk-Pamucak dune and surrounding areas (natural area/buffer zone, recreation areas, agriculture/forest/residential areas) have been created. In the last and 7th section, the planning study of the studied area have been explained and concluded.