Kayserili Ahmet Paşa ve Ayşe Kadın Hamamı sokakları tarihi çevre düzenlemesi ve sokak sıhhileştirmesi önerisi
A historical environment design and rehabilitation proposal for Kayserili Ahmet Paşa and Ayşe Kadın Hamam streets
- Tez No: 315883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ DÜLGERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Çevre, Mahalle, Sağlıklaştırma, Sıhhileştirme, Sokak, Yeniden İşlevlendirme, Sit Alanı, Historical Environment, Neighbourhood, Renovation Gentrification, Street, Re-Functioning, Protected Area
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
İstanbul metropoliten alanı içerisinde bilgi ve görsel birikime sahip olan Tarihi Yarımada özelinde korumaya ilişkin fonksiyonel, sosyal ve ekonomik eğilimler incelenmiştir. Güncel ve kritik yapıda olan bir bölge Tarihi Yarımadanın oluşum ve yönelişleri ayrıntılı bir şekilde irdelemiştir. Bu doğrultuda eğilim, potansiyel ve sorunlara yönelik tarihsel miras ile uyumlu sağlıklaştırma-sıhhileştirme projeleri üretilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde amacı, yöntemi ve özgünlüğüne yönelik tarihsel süreç içerisinde medeniyet dönemlerinde sokak, kavramsal ve mekânsal olarak açıklanarak çalışma alanının gelişimi, konumu ve mevcut analitik etütleri yer almaktadır.İkinci bölümünde daha önceden tez konusu veya mevcut problemin çözümü ile ilgili yapılmış çalışmaların ana fikirleri, metotları ve sonuçlarının sentezlenmiş olup çalışmanın sonucuna katkı sağlayacak hususlar değerlendirilmiştir. Sokak ve sıhhileştirilmesi konusunda farklı alanlarda yapılmış çalışmalarda ve bu çalışmalarda alanların gelişimi ile ilgili yararlı olabilecek sonuçlara ulaşılmış çalışmalardan bir bölümü yıllarına göre özetlenmiştir.Üçüncü bölümünde araştırmanın amacını gerçekleştirmek için kullanılan materyalin temin şekli, nitelikleri açıklanmış olup, çalışmaya esas yöntemler belirtilmiştir.Dördüncü bölümünde çalışma alanına ait yapılacak çalışmaya esas oluşturacak analiz çalışmaları yer almaktadır.Beşinci bölümünde ise alana ilişkin müdahale kararlarından bahsedilerek altıncı bölümde çalışmanın sonucu ve değerlendirilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the Istanbul Metropolitan Reion, functional, social and economic tendencies which are related to conservation in the Historical Peninsula, which has unique cultural and visual characteristics, are examined in this research. The creation and evolution of the Historical Peninsula, which is in a vulnerable position today, are studied in detail. Accordingly, renovation and regeneration projects ,which are based on regional tendencies, potentials and problems and which are produced in conformity with the historical heritage, are created.In the first section of the study, within the historical process and diverse civilization periods, streets are explained conceptually and spatially. The development and state of study field and present analytical surveys are also included in this section.In the second section, the method, main theme and findings of previous studies similar with thesis subjects and studies about existing problem are synthesized for contributing the findings of the study. Studies done in different fields about street and the renovation of street studies and beneficial studies about the development of the concerning findings are considered partially and yearly.In the third section, for accomplishing the aim of survey how materials collected and the nature of materials are explained and core methods of studies are specified..In the forth section, analyzing studies which will be basis for the study field are available.In the fifth section, the field related intervention decisions are discussed and in the sixth section the result and assessment of study are presented.