Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretimi sistemi tasarımı
Electricity generation system using solar and wind energy
  1. Tez No: 315884
  2. Yazar: CELAL KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH BAŞÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Üretimi, Güneş ve Rüzgar Enerjisi, Temiz Enerji, Yenilenebilir Enerji, Clean Energy, Electricity Generation, Renewable Energy, Solar and Wind Energy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Enerji üretimi ve enerji kaynaklarına sahip olma konusu, geçmişten günümüze toplumlarının en önemli meselelerinden biridir. Dünya devletleri enerji kaynaklarını elde etmek için birbirleriyle yarışmaktadırlar. Dünyadaki temel enerji ihtiyaçlarının dörtte üçünü karşılayan fosil yakıtlar hem sera gazları ile küresel ısınmaya sebep olmakta hem de hızla azalmaktadır.Uluslararası Enerji Ajansı projeksiyonlarına göre, 2020 yılına kadar Türkiye'de enerji tüketimi, dünya ortalamasının da üzerinde artacaktır. Türkiye petrol ve doğal gaz enerji kaynakları bakımından sınırlı ve ithalatçı bir ülkedir. Bu bakımdan temiz enerji kaynaklarından enerji üretimi konusu Türkiye için büyük önem arz etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynağı denildiğinde ilk akla gelen rüzgar ve güneş enerjisi sonsuz potansiyele sahiptir.Bu çalışmada geleceğin enerji üretim yöntemleri olan temiz enerjiden, bir evin enerji ihtiyacının karşılanabilmesi incelenmiştir. Çalışma Konya iklim şartlarına göre yapılmıştır. Bir evin aylık ortalama tüm enerji giderleri çıkarılmıştır. Konya'nın hava değerlerine göre ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin, güneş ve rüzgar enerjisi ile karşılanması analiz edilmiştir. Bunun için güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi yapan bir sistem tasarımı gerçekleştirilmiştir.Böylece tüm dünyada hızla yaygınlaşan yenilenebilir enerji üretim çalışmalarının Konya şartlarında uygulanabilirliği, mevcut enerji ihtiyacının karşılanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının etkililiği, yenilenebilir enerji sistemlerinin avantaj ve dezavantajları incelenmiştir. Temiz enerji konusunda kafalarda belirsizlik oluşturan pek konuya bilimsel veriler ışığında çözüm getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Electricity generation and having energy resources are one of the most important issue for societies from past to these days. World governments compete with each other to have energy resources. Fossil fuels that providing three quarters of world?s basic energy needs cause global warming with greenhouse gases becomes progressively smaller as well.According to the International Energy Agency projections, by 2020, energy consumption in Turkey, will increase over the world average. Turkey is limited a country in terms of oil and natural gas energy resources, and the importer. In this regard, in the production of clean energy sources is of great importance for Turkey. Renewable energy sources as wind and solar energy is mentioned first that comes to mind has infinite potential.In this study, meeting a dwelling?s energy need with clean energy that is one of the future energy generation methods has been examined. The study was carried in accordance with climate conditions of Konya. Monthly average of all energy expenditures of a dwelling was inferred. Meeting the need of electricity with solar and wind energy according to weather data of Konya was analyzed. A system which generates electricity from solar and wind energy was designed for this purpose.Thus, feasibility of renewable energy generation studies - which is spreading throughout the world at a fast pace - in conditions of Konya, effectiveness of renewable energy sources in meeting present energy need, and advantages and disadvantages of renewable energy systems were examined. Many issues that preoccupy minds about clean energy were solved under the light of scientific data.