Hayvancılık işletmelerinin ekonomik analizi ve rekabet stratejisi; Türkmenistan Mari ili Yolöten ilçesi örneği
Dairy enterprises economics analysis and competitiveness strategy; case study of Yoloten town, Mari province, in Turkmenistan
- Tez No: 315908
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Elmas Modeli, Rekabet Analizi, Süt Sığırcılığı, Türkmenistan, Competitive analysis, Dairy farms, Diamond Model, Economic analysis, Turkmenistan
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, Türkmenistan Marı İli Yolöten İlçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik ve rekabet durumunun araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 35 işletme ile yapılan anket yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler 2010 üretim dönemine aittir.İncelenen işletmelerde, işletme başına hayvan varlığı 10.40 BBHB olup, işletme başına ortama 31.06 da işletme arazisi tespit edilmiştir. İşletmelerde işletme başına ortalama aktif sermaye 25,150 $ olup, bunun %74.84'ünü çiftlik sermayesi ve %25.16'sını işletme sermayesi oluşturmaktadır. Pasif sermaye içerisindeki öz sermayenin oranı ise %55.63 olarak belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde ortalama brüt kar 2,203 $ olarak hesaplanmıştır.İncelenen işletmelerin rekabet durumu Porter'in Elmas Modeli kullanılarak incelenmiştir. Analiz doğrultusunda işletmelerin rekabetçilik düzeyi belirlenmiş ve rekabet yapılarının temel özellikleri açıklanmıştır. Sonuç olarak incelenen işletmelerin rekabet gücünün düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study was performed to investigate the economic and competitive situation of the dairy farms in Yoloten town, of Marı province of Turkmenistan. For analysis, 35 dairy farms from Yoloten town have been selected by using random sample. The data obtained from 2010 production period.According to research results, in the farms there were 10.40 Large Animal Unit and 31.06 da farmland in the average. The land capital and operating capital in active capital were 74.84% and 25.16% respectively. The average gross-margin was 2,203 $ per farm.The competitive situation of the dairy farms was examined using Porter?s Diamond Model. As a result of the analysis have been determined the level of competitiveness power and competition structure of the dairy farms.