1-Aminoindanın camsı karbon (GC) elektrot yüzeyinde elektrokimyasal yükseltgenmesiyle bir yeni elektrodun hazırlanması
The preparition of a new electrode based on electrochemical oxidation of 1-Aminoindan on glassy carbon electrode surface
  1. Tez No: 315930
  2. Yazar: ESRA BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YAZICIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aminoindan, Biyosensör, Elektrokimya, Elektrokimyasal modifikasyon, Metal sensör, Yüzey karakterizasyon, Aminoindane, Biosensor, Electrochemistry, Electrochemical modification, Metal sensor, Surface charaterization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS1-AMİNOİNDANIN CAMSI KARBON (GC) ELEKTROT YÜZEYİNDE ELEKTROKİMYASAL YÜKSELTGENMESİYLE BİR YENİ ELEKTRODUN HAZIRLANMASIEsra BİLİCİSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim DalıDoç. Dr. Zafer YAZICIGİL2012, 83 SayfaJüriDoç. Dr. Zafer YAZICIGİLDoç. Dr. Haluk BİNGÖLDoç. Dr. Ahmet KOÇAKBu tez çalışmasında, 1-Aminoindan (1AIn) maddesinin dönüşümlü voltametri tekniği ile camsı karbon (GC) elektrot yüzeyinde elektrokimyasal yükseltgenmesi sonucu 1-Aminoindan-modifiye camsı karbon (1AIn/GC) elektrot yüzeyi hazırlanmıştır. Yüzey modifikasyon deneyleri 1-Aminoindan maddesinin 100 mM tetrabütilamonyum tetrafloroborat içeren asetonitril ortamında hazırlanan 10,0 mM'lık çözeltisinde, +0,9/+1,5 V potansiyel aralığında, 100 mV/s tarama hızında 30 döngü tarama ile Ag/Ag+ referans elektroduna karşı gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde hazırlanan modifiye elektrot yüzeyi; redoks problar varlığında dönüşümlü voltametri ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi teknikleriyle, temas açısı ölçüm tekniği ile karakterize edilmiş, elde edilen karakterizasyon sonuçları yalın GC elektrot yüzeyine ait verilerle karşılaştırılmıştır. 1AIn/GC elektrot yüzeyine ait uygulama alanı bulabilmek amacıyla metal ve biyosensör çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde 1AIn/GC elektrot yüzeyinin Cu(II) metal iyonlarına ve glukoz oksidaz enzimi varlığında glukoz moleküllerine karşı yüksek hassasiyette olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS THESISEsra BILICITHE PREPARATION OF A NEW ELECTRODE BASED ON ELECTROCHEMICAL OXIDATION OF 1-AMINOINDAN ON GLASSY CARBON ELECTRODE SURFACEAssoc. Prof. Dr. Zafer YAZICIGIL2012, 83 PagesJuryAssoc. Prof. Dr. Zafer YAZICIGILAssoc. Prof. Dr. Haluk BINGOLAssoc. Prof. Dr. Ahmet KOCAKIn this study, 1-Aminoindane-modified glassy carbon (1AIn/GC) electrode surface was prepared via electrochemical oxidation of 1-Aminoindane (1AIn) at the glassy carbon (GC) electrode by cyclic voltammetry technique. Surface modification experiments were performed in 10.0 mM solution of 1-Aminoindane that was prepared in acetonitrile including 100 mM tetrabutilammonium tetrafloroborate, between the potential range of +0,9/+1,5 V at the scan rate of 100 mV/s as 30 cycles vs. Ag/Ag+.reference electrode. The modified electrode surface prepared in this way was characterized by cyclic voltammetry and electrochemical impedance spectroscopy techniques in the presence of redox probes and contact angle measurements, the obtained results were compared with the results of bare GC. In order to find an application area for 1AIn/GC electrode surface, metal and biosensor investigations were preformed. When the obtained results were evaluated, high sensitivity of 1AIn/GC electrode surface to the Cu(II) ions and in the presence of glucose oxidase to the glucose molecules was observed.