Konya ili Kaşınhanı kasabasındaki havuç depolarında görülen fitopatolojik sorunlar
Phytopatological diseases set in carrot stockrooms in Kaşınhanı town of Konya provinc
- Tez No: 315954
- Danışmanlar: PROF. DR. NUH BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Spotting, Fusarium spp, Carrot, Kaşınhanı, Konya
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Konya ili Kaşınhanı beldesindeki havuç depolarında depolanan havuçlardaki fitopatolojik sorunları ve bunların oranlarını tespit etmek amacıyla 2010 ve 2011 yıllarında bu çalışma yapılmıştır.Yapılan sürvey ve labratuar incelemeleri sonucunda 2010 ve 2011 yıllarında fitopatolojik olarak sorunlu olan köklerin ortalaması % 15 olarak tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada fitopatolojik olarak sorunlu görülen köklerde ortalama % 22.66 fungal, % 77,45 oranında da fizyolojik kaynaklı sorunlar tespit edilmiştir. Değişik hastalık belirtisi gösteren havuç köklerinden yapılan makroskobik ve mikroskobik incelemeler sonucu cins ve tür düzeyinde 12 adet fungal organizmaya rastlanmıştır. Saptanan fungal organizmalar Fusarium spp., Alternaria spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia sclerotiorum Botrytis cinerea, Mycocentrospora acerina., Rhizopus spp., Pythium spp., Thielaviopsis basicola, Aspergillus spp., Ulocladium sp. ve Penicillium spp. olup 2010 yılında en yoğun olarak tespit edilenler, %21 'lik oranla Fusarium spp., % 12 oranla Alternaria spp., % 10'luk oranla Sclerotina spp. olarak belirlenmiştir. 2011 yılında ise % 20 oranında Fusarium spp., % 13 oranında Pythium spp., en yoğun olarak rastlanan fungal organizmalar olarak tespit edilmiştir.Yapılan çalışmada depolanan havuçlarda bozulmaya neden olan fizyolojik kökenli 13 adet etken tespit edilmiş olup bunlardan en yaygın olarak belirlenenler ; beneklenme, köklenme ve filizlenme, ağırlık kaybı, acılaşma, soğuk zararı, yaşlanma ve tat değişikliğidir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to examine phytopatological diseases and the ratio of the diseases occurred/observed in carrots stocked in carrot depots in Kaşınhanı, Konya.The average rate of roots with phytopatological diseases has been observed as 15 % from the surveys and laboratory studies carried out in 2010 and 2011. Additionally, it?s been observed that 22,66 % of the diseases results from fungal, whereas 77,45 % of the diseases results from physiological problems. From the macroscopic and microscopic observations of the roots having symptoms of different diseases, 12 different fungal organisms have been found. Those mentioned organisms are Fusarium spp., Alternaria spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia sclerotiorum., Botrytis cinerea, Mycocentrospora acerina., Rhizopus spp., Pythium spp., Thielaviopsis basicola , Aspergillus spp., and Penicillium spp. The ranking of mostly found organisms in 2010 are Fusarium spp. (21%), Alternaria spp. (12%) and Sclerotina spp. (10%). In 2011, Fusarium spp. (20%) and Pythium spp. (13%) have been mostly observed fungal organisms.In the study, 13 physiological factors causing spoilage of stocked carrots have been observed and spotting, cracking and splitting, weight loss, bitterness, cold weather, aging and taste change have been observed commonly.