Fotodinamik terapi amaçlı çözünür yeni ftalosiyanin sentezi
Synthesis of soluble new-phtalocyanine for photodynamic therapy
  1. Tez No: 316007
  2. Yazar: GÖKNUR YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ AVCIATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ftalonitril, DMSO, DMF, DMSO, DMF, phthalonitrile, photodynamic therapy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ftalosiyaninler, 1907 yılında Braun ve Tcherniac tarafından ftalimid ve asetik asitten o-siyanobenzamid sentezi sırasında rastlantı sonucu bulunmuştur. 1933-1940 yılları arasında Linstead' in incelemeleri ve Robertson' ın X-ısını çalışmaları ile ftalosiyaninlerin yapıları aydınlatılmıştır. Ftalosiyaninlerin ısıya, ışığa, asitlere ve bazlara karşı kararlılıkları dikkat çekmiştir.Baskı mürekkeplerinde, kaplamalarda, boyalarda ve plastiklerde mavi ve yeşil pigment olarak kullanılmalarının yanı sıra, kükürt atıklarının kontrolündeki katalizörler, lazerler, yağlayıcılar, kanser tedavisinde fotodinamik elemanlar, optik bilgi depolama sistemleri, fotoğraflama, fotokopi, yüksek enerji pilleri, kimyasal sensörler, elektrokromik gösterge cihazları ve sıvı kristal renkli ekran uygulamaları gibi birçok alanda kullanılmaktadır.Ftalosiyaninler genellikle ftalonitril ve bunların çeşitli türevlerinden (örneğin; ftalimid, ftalik asit vb.) veya bunların substitüsyon ürünlerinden metalsiz olarak ve metal tuzları ile de genellikle yüksek sıcaklıklarda metalli olarak sentezlenmişlerdir.Merkezde bulunan metal iyonu ve periferal substitüentler değiştirilerek yeni ftalosiyaninler elde edilebilmektedir.Yüksek Lisans Tez konusu olarak suda çözünebilen ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması hedeflenmiştir. Ftalosiyanin sentezi için; DMSO, DMF gibi bazı organik çözücülerde çözünebilen ve yeni bir ftalonitril türevi olan 3-(2-tiyokinolin) ftalonitril sentezlenmiştir. İlgili metal tuzlarıyla ve uygun çözücülerde yeşil renkli Titanyum(II), Çinko(II) ve Magnezyum(II) ftalosiyanin kompleksleri elde edilmiştir. Kolon kromotografisi yöntemiyle saflaştırılmıştır.Yeni sentezlenmiş maddelerin yapıları UV/Vis, IR, 1H-NMR spektrumlarıyla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The compounds which were called phthalocyanines discovered as an accident in 1907, by Braun and Tcherniac during preparation of o-cyanobenzamide from phthalimide and acetic acid. After the investigations of Linstead and X-ray studies of Robertson the structure of phthalocyanines were elucitated between 1933 and 1940.Phthalocyanines?stability to light, heat, acids and alkalies have been outstanding peculiarity.They are extensively used in printing inks, coatings, paints and plastics as blues and greens pigments. The phthalocyanines find use also in catalylts for control of sulfur effluents, lasers, lubricants, photodynamic reagents for cancer therapy, optical information storage systems, photography and xerography, high energy density batteries, chemical sensors, electrochoromic display devices and liquid crystal colour display applications.Phthalocynanines are usually synthesized starting from the appropriate phthalonitriles and their derivatives (ex.: phthalimide, phthalicacid, etc.) or their substitution yield as metal-free phthalociyanine and metallophthalocyanines which obtained especially in high temperatures with the presence of a suitable anhydrous metal salt.The two variables are central metal ion and the peripheral substituents: when there is the possiblty of inserting a great number of different metal ions which are combined with the unlimited number and type of substituents into the phthalociyanine core, the possibilty of obtaining novel product is infinite.According to master of science thesis, we have synthesized new watersoluable phthalociyanines. In the present work, we have synthesized for the first 3-(2-tiyokinolin) phthalonitrile, which also soluble in some organic solvents like DMF,DMSO. Conversation of 3 (2-tiyokinolin)-phthalonitrile to Titanium(II), Zinc (II), Magnesium(II), substituted gren phthalocyanines were accomplished through the usual cyclotetramerization reactions in the presence of a suitable metal salt and solvent. The purification of these compounds were made by using silica-gel coloumn chromatography. UV/vis, IR, 1H-NMR spectra confirm the proposed structure of the synthesized compounds.