Bazı Gadolinyum çekirdeklerinin elektromanyetik geçiş olasılıklarının ve yapısal özelliklerinin incellenmesi
Analysıs of the electromagnetıc passıng possıbbılıtııes and structral features of some Gadolinyum nucleuses
- Tez No: 316463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN REŞİT YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etkileşen Bozon Modeli(IBM), Etkileşen Bozon Fermiyon Modeli(IBFM), Enerji Seviyeleri, Interacting Boson Model (IBM), Interacting Boson-Fermion Model (IBFM), Energy levels
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
BAZI GADOLİNYUM ÇEKİRDEKLERİNİN ELEKTROMANYETİK GEÇİŞ OLASILIKLARININ VE YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELLENMESİHakan ALTUNTAŞNevşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2012Tez Danışmanı: Doç Dr. Harun Reşit YAZARÖZETBu tez çalışmasının birinci bölümünde Gd çekirdeğinin (150?A?190) deforme bölgedeki yeri ve çalışma boyunca yaralanılan kaynakların kısa özetlerine yer verildi. Çalışmanın ikinci bölümünde ise çalışma boyunca yararlanılan materyal ve yöntemler konusu üzerinde duruldu. Tez çalışmasının 3.bölümünde ise Deforme gölgenin başlangıcında yer alan Çift Çift 152-160Gd çekirdeği izotopları ve Tek Çift 153-157Gd çekirdeği izotoplarının enerji düzeyleri ve B(E2) geçiş olasılıkları belirlenmiş, Elektromanyetik geçişler Etkileşen Bozon Fermiyon Modeli(IBFM) kullanılarak incelenmiştir. Gd izotoplarının enerji düzeylerinin ve B(E2) geçiş olasılıklarının belirlemesi Gd çekirdeğinin yapısal özelliklerinin anlaşılmasında çok önemlidir. Çalışma süresince yapılan hesaplamalar için Hamiltonyen parametreleri belirlenerek B(E2) geçiş olasılıkları ve teorik enerji düzeyleri hesaplanmıştır. Tezin son bölümünde ise hesaplamalar için gerekli olan parametreler ile hesaplamış olduğumuz teorik enerji seviyeleri, B(E2) geçiş olasılıkları deneysel verilerle karşılaştırıldı. Yapılan teorik hesaplamalar ile deneysel verilerin uyum sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF THE ELECTROMAGNETIC PASSING POSSIBBILITIIES AND STRUCTRAL FEATURES OF SOME GADOLİNYUM NUCLEUSESHakan ALTUNTAŞNevşehir University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc. Thesis, August 2012Thesis Supervisor: Doç. Dr. Harun Reşit YAZARABSTRACTThe first part of the thesis is about the place of Gd nucleus in the deformed area and a short summary of the references benefited from throughout the research. In the second part of the research, the issue of the materials and the methods used through the thesis was explained. In the third part of the thesis, energy levels and B(E2) passing possibbilities of Even Even 152-160Gd nucleus isotopes and Odd Even 153-157Gd nucleus isotopes were identified and Electomagnetic passes were analysed using Interacting Boson-Fermion Model (IBFM). Identification of energy levels and B(E2) passing possibbilities of Gd isotopes has great importance on understanding the structral features of Gd nucleus. Throughout the research, identfying Hamiltonyen parameters for the calculations , B(E2) passing possibbilities and theoretical energy leves were calculated. In the last part of the thesis, the parameters necessary for the calculations and calculated theoretical energy levels, B(E2) passing possibbilities were compared with experimental evidences. It was observed that theoretical calculations were consistent with the experimental evidences.