Bazı deforme çekirdeklerde denge öncesi nötron yayınlanma spektrumlarını yeni bir yaklaşım kullanarak hesaplanması
Calculation of neutron emission spectrums of some deformed nucleus pre-equilibrium by means of using a new approach
- Tez No: 316464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN REŞİT YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 238U, Denge Öncesi Reaksiyon, Başlangıç Excition Sayısı, Geometri Bağımlı Hibrid Model (GDH), SKYRME Kuvveti, Hartree-Fock Yöntemi, 238U, Pre-equilibrium Reaction, Number of initial Excition, Geometry Dependent Hybrid Model, SKYRME Force, Hartree-Fock Method
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
BAZI DEFORME ÇEKİRDEKLERDE DENGE ÖNCESİ NÖTRON YAYINLANMA SPEKTRUMLARININ YENİ BİR YAKLAŞIM KULLANILARAK HESAPLANMASIErhan ERSOYNevşehir Üniversitesi,Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2012Tez Danışmanı: Doç.Dr. Harun Reşit YAZARÖZETNükleer yapı çerçevesinde yapılacak çalışmaların neticesinde, nükleer reaksiyon mekanizmaları önemli yer tutmaktadır. Bu da hem teorik hem de deneysel çalışmaları gerektirmektedir. Denge-öncesi oluşan nükleer reaksiyon mekanizmaları için başlangıçtaki eksiton sayılarının (uyarılan parçacık-deşik sayısı) bilinmesi parçacık yayınlanma spektrumlarının ve tesir kesitlerinin hesaplanması bakımından önemlidir. Bu çalışmada bazı deforme hedef çekirdeği için, nükleer reaksiyon tesir kesitlerinin elde edilmesinde kullanılan modeller için başlangıç eksiton sayıları literatürden farklı Tel ve arkadaşlarının önerdiği bir yöntemle hesaplanacaktır. Bu yöntemde, bazı deforme hedef çekirdeğinin nötron ve proton yoğunlukları ortalama alan yaklaşımının dikkate alındığı iki-cisim nükleon-nükleon etkileşmesini temsil eden Skyrme tipli kuvvetlerini kullanan Hartree-Fock yaklaşımından elde edilecektir. Elde edilen sonuçlar literatürdeki diğer çalışmalarla karşılaştırılması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
CALCULATION OF NEUTRON EMISSION SPECTRUMS OF SOME DEFORMED NUCLEUS PRE-EQUILIBRIUM BY MEANS OF USING A NEW APPROACHErhan ERSOYNevşehir Unıversıty, Graduate School of Natural and Applied ScienceM.Sc. Thesis, July 2012Thesis Supervisor: Doç. Dr. Harun Reşit YAZARABSTRACTAs a result of the studies within the framwork of the nuclear structure, nuclear reaction mechanisms are important. This requries both a theoretical and experimental studies. For the original pre-equilibrium exciton number of the nuclear reaction mechanisms(induced by the number of particle-riddled) spectra and cross sections calculated interms of publication is important to know the particle. For this study, some of the deformed target nucleus, the nuclear reaction cross sections used in obtaining the literature for models of different initial excition number calculated by a method proposed by Tel et al. In this method, some deformation of the average density of protons and neutrons in the core of the target approach is taken into account in the two-shaft-type forces, using the nucleon-nucleon interaction representing Skyrme Hartree-Fock approach can be obtained. The results obtained are compared with literature is planned.