Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax PALLAS, 1811)üretiminde, anaç balıkların (F3) üreme özelliklerinin özel işletme şartlarında belirlenmesi
Investigation of the reproduction characteristics of Black Sea trout (Salmo trutta labrax PALLAS, 1811) broodstocks (F3) under commercial farm condition
  1. Tez No: 316498
  2. Yazar: HAKAN BAKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL BAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz alabalığı, Salmo trutta labrax, Yumurta verimliliği, Döllenme oranı, Kuluçka verimliliği, Black Sea trout, Salmo trutta labrax, Fecundity, Fertilization rate, Hatchability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax PALLAS, 1811) anaçlarının (F3) özel işletme şartlarında, mutlak ve nispi yumurta verimliliği; döllenme, gözlenme, çıkış, serbest yüzme oranı ile kuluçka verimliliği incelenmiştir.Çalışmada, ortalama ağırlıkları 3338±379 g, ortalama boyları 64,8±2,8 cm olan dişi (anaç), ortalama ağırlıkları 2029±158 g, ortalama boyları 54,5±1,6 cm olan erkek (damızlık) Karadeniz alabalığı kullanılmıştır. Anaç-damızlık balıkların sağımı sonrasında döllenen yumurtalar, Trabzon Merkez Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü kapalı devre ünitesindeki kuluçka dolaplarına yerleştirilmiştir.Araştırmada anaçların ortalama mutlak yumurta verimliliği 5654±856 adet/anaç, ortalama nispi yumurta verimliliği 1659±141 adet/kg, yumurtaların ortalama döllenme oranı %96±2,2, ortalama gözlenme oranı %92,3±2,9, ortalama çıkış oranı %81±4,8, larvaların serbest yüzme oranı %99,2±0,12 ve ortalama kuluçka verimliliği %77,9±5,2 olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak, Doğu Karadeniz koşullarında kültür ortamına adaptasyonu sağlanan ve üreme özellikleri belirlenen Karadeniz alabalığı, kuluçka performansı yönünden oldukça iyi bir seviyededir. Bu nedenle Karadeniz Bölgesi'nde iç sularda ve denizlerde alternatif tür olarak yetiştiriciliği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, absolute and relative fecundity, fertilization, eyeing of incubated eggs, hatching rate, free swimming and hatchability of Black Sea trout (Salmo trutta labrax PALLAS, 1811) broodstocks (F3) were investigated under commercial farm conditions.During the experiment, Black Sea trout broodstocks were used with the mean initial weights of 3,338±379 g and 2,029±158 g and the mean initial lengths of 64.8±2.8 cm and 54.5±1.6 cm for female and male individuals, respectively. After the stripping of the broodstocks, fertilized eggs were placed into the incubators of recirculating system in Trabzon Central Fisheries Research Institute.In the present research, mean absolute and relative fecundity rates were determined as 5,654±856 egg/broodstock and 1,659±141 egg/kg, respectively. Besides, mean fertilization and eyeing rates of the eggs were found as 96±2.2% and 92.3±2.9%, respectively. Also mean hatching rate, free swimming rate of larvae and hatchability were determined as 81±4.8%, 99.2±0.12% and 77.9±5.2%, respectively.In conclusion, Black Sea trout whose adaptation to the culture conditions was provided and reproductive characteristics were determined is in a good condition. Therefore, its culture can be recommended as an alternative species in the fresh waters and the seas in Black Sea Region.