Denizli şehir florasındaki parazit mantarlar üzerinde taksonomik bir çalışma
A taxonomic study on parasitic fungi from flora of Denizli city
- Tez No: 316584
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY DÜŞEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
 - Anahtar Kelimeler: Denizli, Flora, Parazit Mantar, Taksonomi, Denizli, Flora, Parasite Fungi, Taxonomy
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, 2010-2011 yıllarında Denizli il merkezindeki değişik lokalitelerden toplanan parazit fungus türleri çalışılmıştır. Çalışma alanından toplanan 321 adet tohumlu bitki örneğinin 37'sinin farklı parazit fungus türleri ile enfekte olduğu görülmüş ve bu 37 tohumlu bitki türü üzerinde 41 adet parazit fungus taksonu saptanmıştır. Teşhis edilen tüm parazit fungusların 5'i Oomycetes, 19'u Ascomycetes, 8'i Bazidiomycetes ve 9'u Deuteromycetes sınıfına aittir. Buna ek olarak, 10 türün Erysiphales ordosuna, 7 türün Uredinales ordosuna, 6 türün Capnodiales ordosuna, 6 türün Moniales ordosuna, 5 türün Peronosporales ordosuna, 3 türün Melanconiales ordosuna, 1 türün Eurotiales ordosuna, 1 türün Taphrinales ordosuna, 1 türün Xylariales ordosuna ve 1 türün Ustilaginales ordosuna dahil olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda teşhis edilen parazit fungus taksonları arasında 1 cins, 8 tür ve 1 varyetenin yeni kayıt niteliğinde, 2 tohumlu bitki türünün de Türkiye için yeni konukçu olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, parasite fungi species were collected between 2010-2011 from different localities of Denizli city centre were investigated. 321 vascular plant species were collected from study area and 37 species were found to be infected by different parasite fungi. 41 fungi parasite taxa were determined on 37 vascular plant species. From all identified parasite fungi 5 of them belong to Oomycetes, 19 to Ascomycetes, 8 to Basidiomycetes and 9 to Deuteromycetes. In addition, 10 species was determined to belong Erysiphales, 7 to Uredinales, 6 to Capnodiales, 6 to Moniales, 5 to Peronosporales, 3 to Melanconiales, 1 to Eurotiales, 1 to Taphrinales, 1 to Xylariales and 1 to Ustilaginales. Results of this study, one genus, eight species, one variety are new records and two fungi species were identified in new host plants for Turkey.