2003-2011 yılları arasında EUTF Hematoloji Kliniğinde tanı alan ve TKI uygulanan KML hastalarının klinik, demografik ve yanıt özelliklerinin geriye dönük olarak değerlendirilmesi
A retrospective analysis of CML patients who were diagnosed in 2003-2011 years at Ege University Faculty of Medicine Department of Haematology and treated with tki imatinib for response rates and clinical and demographical features
- Tez No: 316676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: CML, hematologic response, cytogenetic response, moleculer response
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç : 2000'li yılların başında, KML tedavisinde çok ciddi bir gelişme olmuş ve tirozin kinaz inhibitörü olan imatinib mesilat klinik kullanıma girmiştir. Bu ilaç, hastalık üzerine küratif etki göstermemekle birlikte, hastalığın kronik benign bir süreç izlemesini sağlamıştır. İmatinib mezilat 2003 yılından itibaren ülkemizde kullanıma girmiş ve halen kullanılmaktadır. İmatinib kullanan hastaların 8 yıllık takibini irdeleyen çalışmalarda, bu hastaların yaklaşık %40'nın artık ilacı kullanamadığı, bunların %25 inde direnç, %15'inde intolerans geliştiği gösterilmiştir. Bu iki grup hastada gerek ikinci kuşak TKI ve gerekse allojeneik kök hücre nakli gibi diğer tedavi metodlarının uygulanması gereklidir. Ayrıca, bu çalışmalarda, bu hastalarda, bu kadar süre beklemeden, güncel kılavuzlar ışığında yapılan takipler esnasında da hastalığın gidişatı ve tedaviye vereceği yanıtın öngörülmesinin mümkün olabileceği saptanmıştır. Bütün bunlara istinaden, bu çalışmada, 2003 yılından itibaren kliniğimizde KML tanısı alan ve imatinib mezilat ile tedavisi başlanan hastalarımızın klinik gidişatı, tedavi takiplerinin dökümantasyonu ihtiyacı doğmuş ve bu çalışma planlanmıştır.Materyal Metod : Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniğinde 2003 ve 2011 yılları arasında Ph (+) KML tanısı ile izlenen ve tirozin kinaz inhibitörü tedavisi uygulanan hastalar klinik, demografik ve yanıt özellikleri açısından geriye dönük olarak değerlendirildi. Klinik ve laboratuar verileri yeterli olan 72 hasta çalışmaya alındı.Bulgular: Çalışmaya toplam 72 hasta alındı. Hastaların 30'u(%41.6) erkek, 42'si(%58.4) kadındı. Yaşları 15 ile 79 arasında değişmekte ve ortalama yaş 47 saptandı. Değerlendirmeye tanı anında kronik fazda olan hastalar alındı. Sokal risk skoruna göre hastaların %33.4'ü(24 hasta) düşük riskli, %41.6'sı(30hasta) orta riskli, %25'i(18hasta) yüksek riskli grupta yer almaktaydı. Tanıdan sonra başlangıç tedavisi olarak imatinib öncesinde tedavi modaliteleri (busulfan, IFN, IFN+ARA-c kombinasyonu, hidroksiüre) uygulanan 17 hasta(%23.6), imatinible birlikte veya öncesinde hidroksiüre verilen 16 hasta(%22.2) ve sadece imatinib tedavisi verilen 39 hasta(%54.1) bulunmaktaydı. 54 hasta(%75) erken kronik fazda iken 18 hasta(%25) geç kronik fazdaydı.İmatinib tedavisi başlandıktan itibaren ilk 3 ayda, 72 hastanın tamamı hematolojik yanıt açısından değerlendirildi. 58 hastada(%80.5) tam hematolojik yanıta ulaşıldı. 14 hastada(%19.5) hematolojik yanıta ulaşılamamıştır.THY alınan hastaların son yanıt durumları 1 - 125 ay arasında değişen ortalama 4.2 yıl sonrasında tekrar değerlendirildiğinde 58 hastanın 30'unda(%51.7'sinde) TMY ve/veya TSY, 20'sinde(%34.4'ünde)THY, 5 hastada(%8.6) MMY ve 3 hastada(%5.1) ölüm gelişmiştir.Sitogenetik yanıt açısından 72 hastadan 30'unun verileri değerlendirme için uygundu. 24 hastada (%80) ilk 12 ayda tam sitogenetik yanıt saptandı.72 hastadan 55'inin verileri moleküler yanıt değerlendirilmesi için uygundu. 55 hastadan 33'ünde(%60'ı) tam(26 hasta) veya major(7hasta) herhangi bir moleküler yanıta ulaşılmıştır.Hastalar genel olarak değerlendirildiğinde akselere veya blastik faza progrese olan 4 hasta (%5.5) vardır. 5 hasta yan etki ve 7 hasta yanıtsızlık nedeniyle olmak üzere 12 hastada dasatinib veya nilotinibe geçilmiştir(%16.6).Sonuç : İmatinib kronik faz KML tedavisinde birinci basamakta etkili bir tedavi seçeneği olarak yerini korumaktadır. Bizim merkezimizde elde edilen yanıtlar uluslarası kriterler ile benzerlik göstermektedir.Anahtar Kelimeler : KML ,imatinib, hematolojik yanıt, sitogenetik yanıt, moleküler yanıt
Özet (Çeviri)
Purpose: Starting in early 2000s, by the use of imatinib for the treatment of CML patients , a very important improvement has become in the area of CML treatment. Altough it is not curative ,it provides long term disease control. İmatinib is still a good choice for CML patients since 2003. With a follow up 8 years imatinib was discontinued for the advers events in %15 of patients and for lack of efficacy in %25 of patients. The treatment option for these patients is either allogeneic haematopoietic cell transplantation or second generation TKI. İt has seen that it is possible to predict the progression of the disease by these studies and guidelines. This study shows the response rates of patients who treated with imatinib at Ege University hospital department accordig to the guidelines.Material and Method : 72 Ph positive CML patients who treated with imatinib at Ege University hospital department between the years 2003 and 2011 have evaluated retropectively as their response rates, clinical features and demographic features.Results: 72 patients were evaluated. 42 percent of patients (30)were man and 58 percent were woman (42). Median age was 47. The patients were classified into 3 groups. The patients who underwent treatment with only imatinib as an initial treatment were 54 percent (39), treatment with HU before or at the same time with imatinib were 24 percent(17) and the patients who treated with IFN,ARA-c,busulphan etc. before imatinib were 22 percent(16) of total. % 33, %42, %25 of the patient were with low,medium and high Sokal score respectively.%80(58) of the 72 patients has reached complete hematologic response at the time 3 months. After nearly 4.2 years follow up 60 percent of these people reached complete cytogenetic response or moleculer response.24 of the 30 patients who were able to evaluate for cytogenetic response have demonstrated complete cytogenetic response at 12 months(%80).60 percent(33) of 55 patients who were able to evaluate for moleculer response have demonsrated any of the moleculer response at 18 months.It is reported that 4 patients had a progress to accelerated or blastic phase. 12 patients used second generation TKIs(%16.6).Conclusion: In the era of second generation TKIs imatinib is stil being used as first line treatment of CML. Based on guidelines the results of our center is similar with the studies reported before.