Quercetin uygulanmış diyabetik sıçanlarda renal siklooksijenaz-2 ve indüklenebilir nitrik oksit sentaz aktivitelerinin değişimi
The investigation of effects quercetin treatment on cyclooxygenase-2 and inducible nitric oxide synthase levels at experimental diabetic rat
- Tez No: 316691
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Quercetin, İndüklenebilir Nitrik Oksit Sentaz, Siklooksijenaz-2, Diabetes mellitus, Quercetin, Cyclooxygenase-2, Inducible Nitric Oxide Synthase
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETDiabetes mellitus (DM), mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlarla seyreden kronik metabolik bir hastalıktır. Quercetin (3,3', 4', 5, 7 pentahydroxyflavone) flavonoid türevi bir bileşik olup antioksidan, antiinflamatuar ve antitumöral etkilere sahiptir. Çalışmanın amacı; Streptozosin (STZ) ile diyabet oluşturulan ratlarda quercetin tedavisi ile Siklooksijenaz-2 (COX-2) ve İndüklenebilir Nitrik Oksit Sentetaz (iNOS) değişimlerinin diyabet ile olan ilişkisinin biyokimyasal ve histopatolojik olarak değerlendirilmesidir.Çalışmaya 40 adet, 8-10 haftalık, Wistar Albino türü erkek ratlar alındı. Ratlar her grup eşit olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Grup I (Kontrol Grubu: Sitrat Tamponu), Grup II (Sham Grubu: Sitrat Tamponu + Tween Çözeltisi), Grup III (Diyabet Grubu) ve Grup IV (Diyabet + Quercetin) olarak belirlendi. Grup I ve II'deki ratlara 0,1 mol/L Sitrat tamponu intraperitonal olarak 3 gün uygulandıktan sonra Grup II ratlara % 0,2 Tween çözeltisi intraperitonal olarak günde 2 kez 14 gün boyunca verildi. Grup III ve Grup IV'de bulunan ratlara, diyabet oluşturmak için 3 gün boyunca 40 mg/kg dozda STZ 0,1 mol/L sitrat tamponunda (pH: 4,5) çözülerek intraperitonal olarak uygulandı. Ayrıca; Grup IV ratlara Quercetin 50 mg/ kg/ gün dozda % 0,2 tween çözeltisinde çözülerek aynı yol ile günde 2 kez 14 gün boyunca uygulanarak Quercetinin koruyucu etkisi araştırıldı.Grup I ratlar ile karşılaştırıldığında, Grup III ratlarda serum IL-6, doku COX-2 ve iNOS düzeylerinde artış saptandı. Histopatolojik değerlendirmelerde, Grup III'de rat karaciğer, böbrek, aort dokularında ılımlı inflamasyon görüldü. Quercetin tedavisinin serum IL-6, doku COX-2 ve iNOS düzeylerini azalttığı karaciğer, böbrek ve aort dokularında inflamasyonu baskıladığı bulundu.Sonuç olarak; Quercetinin diyabet gelişimini ve komplikasyonlarını önleyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDiabetes mellitus (DM) is a chronic metabolic disease characterized by microvascular and macrovascular complications. Quercetin (3,3?,4?,5,7 pentahydroxyflavone) is a flavonoid that has antioxidant, antiinflammatory and antitumoral effects. This study aimed to determine biochemical and histopathological changes in cyclooxygenase-2 (COX-2) and inducible nitric oxide synthase (iNOS) levels at the end of Quercetin treatment in the streprozosin-induced diabetic rats.In this study forty Wistar Albino male rats aged 8-10 weeks were used. The rats were randomized into four groups. Group-I as control group: citrate buffer, Group-II as sham group: citrate buffer +tween solution, Group-III as diabetic group and Group-IV as diabetic+quercetin group were assigned (n=10 in each group). After the intraperitoneally injection of 0,1 mol/L citrate buffer for 3 days to the Group-I and Group-II rats, % 0,2 tween solution was injected to sham group rats intraperitoneally twice a day for fourteen days.Group-III and Group-IV rats were injected 40 mg/kg streptozotocin dissolved in 0,1 mol/L citrate buffer (pH: 4,5) intraperitoneally for 3 days and diabetes was induced in rats. The rats in Group-IV were given dose of 50 mg/ kg/ day Quercetin dissolved in % 0,2 tween solution intraperitoneally for 14 days twice a day and the protective effects of the Quercetin was investigated.When the 3 groups were compared with control group (Group I) , in the diabetic group rats (Group-III) serum IL-6, tissue COX-2 and iNOS levels increased significantly. Histopathological analysis demonstrated mild inflammation in diabetic group rats (Group-III). Quercetin treatment decreased serum IL-6, tissue COX-2 and iNOS levels; it suppressed the inflammation in liver, kidney and aort tissues.These results suggest that Quercetin might be useful in order to prevent development of diabetes and its complications.