Koroner anjiografi uygulanan hastalarda somatizasyon ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of somatization and related factors on patients who had coronary angiography
  1. Tez No: 316705
  2. Yazar: PAKİZE EVŞEN ATA GÖZCELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. NURPER ERBERK ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Somatizasyon, Koroner Anjiografi, Aleksitimi, Nörotisizm, Bedensel Duyumları Büyütme, Somatization, coronary angiography, alexithymia, neuroticism, somatosensory ampflification
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Koroner Anjiografi Uygulanan Hastalarda Somatizasyon ve İlişkili Faktörlerin DeğerlendirilmesiHastaların işlevselliğini azaltan, hasta-hekim ilişkisinde sorunlara yol açan, sağlık kurumu başvurularının ve sağlık harcamalarının artmasına neden olan somatizasyon, büyük bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kardiyoloji klinikleri de, somatizasyonu olan hastaların sıklıkla başvurdukları merkezlerden birisidir. Özellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, dispne gibi yakınmaları olan hastalara bir çok tetkik uygulanmakta, bu tetkiklerin sonucunda da hastaların yaklaşık %50'sinde kardiyak patoloji saptanmamaktadır. Bu yakınmaların psikiyatrik bozukluklarla yakın ilişkide olduğu yapılan araştırmalarca gösterilmiştir.Bu amaçla, Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından çeşitli endikasyonlarla koroner anjiografi uygulanmış 42 hasta ve 38 sağlıklı kontrole, somatizasyon ve ilişkili faktörleri değerlendirmek için Sosyodemografik veri formu, 26 soruluk Toronto Aleksitimi Ölçeği, Eysenck Kişilik Anketi- Gözden Geçirilmiş Kısa Formu, Bedensel Duyumları Abartma (Büyütme) Ölçeği, Belirti Tarama Listesi, Hamilton Depresyon Derecelendirme ve Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. Anjiografi sonuçlarına göre hastalar normal koroner arter saptananlar ve koroner arter hastalığı saptananlar olmak üzere iki gruba ayrılmış ve sağlıklı kontroller ile uygulanan ölçekler açısından karşılaştırılmıştır.NKA grubunun kontrol grubuna göre TAÖ-26, EKA-GGK dışa dönüklük, BDAÖ, SCL-90-R/somatizasyon, SCL-90-R/GSI, HAM-D ve HAM-A ölçeklerinden anlamlı olarak daha yüksek puan aldığı görülmüştür. EKA-GGK nörotisizm alt ölçeğinden ise anlamlı olarak daha düşük puan aldığı gözlenmiştir. KAH grubu ve KG arasında TAÖ-26, EKA-GGK nörotisizm ve dışa dönüklük alt ölçek puanları arasında anlamlı farklılık görülmezken, diğer ölçeklerde KAH grubunun KG'na göre anlamlı olarak daha yüksek puan aldığı saptanmıştır. NKA ve KAH grubu karşılaştırılması sonucunda SCL-90-R/GSI, nörotisizm ve dışa dönüklük alt ölçekleri açısından iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmazken diğer ölçekler değerlendirildiğinde NKA grubunun aldığı puanların KAH grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu bulgular literatür bilgileri ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Somatization and Related Factors on Patients who Had Coronary AngiographySomatization, emerges as a major public health problem, reduces the functionality of patients, leading to problems in patient-physician relationship and inappropriate use of medical care applications and hence contributes to its high economic cost. Cardiology departments are one of the substantially clinics that admitted by the patients with somatization complaints. Chest pain, tachicardia, dyspnea are the most common complaints that seek medical diagnosis by the clinicians and over the half of these patients are diagnosed noncardiac diseases. It has been suggested that psychiatric disorders account for these symptoms.The aim of this study to evalute the somatization and the related factors in patients undergoing coronary angiography with various indications in Ufuk University School of Medicine Cardiology Department. Overall the subjects, 42 patients and 38 healthy volunteers, were informed concept and assessed by using a sociodemographic form, Toronto Alexithymia Scale-26 (TAS-26), Revisited Eysenck Personality Questionnaire-Abbreviated (REPQ-A), Somatosensory Ampflification Scale (SAS), Symptom Check List-90-Revised (SCL-90-R), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) and Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS). The patient group were diveded two subgroups as the coroner angiography results are normal (NCA) or having coronary artery disease (CAD). In comparisons to healthy volunteers (HV) and these two groups were analysed for the test scores. The scores of TAS-26, REPQ-A extrovertion subscale, SAS, SCL-90-R somatization subscale, SCL-90-R/GSI, HDRS and HARS of NCA group were found to be higher and the score of REPQ-A neuroticism was found to be lower than HV and the difference was significant. In comparisons to CAD and HV groups, the scores of the tests of CAD group were found to be higher except TAS-26, REPQ-A extrovertion and neuroticism subscales, which the subsequences were found to be no significant differences. As compared with CAD group, NCA group had significantly higher scores except SCL-90-R/GSI, REPQ-A extrovertion and neuroticism subscales,, which the subsequences were found to be no significant differences. The results were discussed in the light of the literature.