İyot eksikliği ve Guatr saptanan yenidoğan olgularında L-Tiroksin ve L-Tiroksin+iyot tedavisi şemalarının karşılaştırılması.
Iodine deficiency and goiter detected in patients with neonatal treatment of l-thyroxine and l-thyroxine +iodine comparison charts
  1. Tez No: 316909
  2. Yazar: ŞENOL KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: iyot eksikliği, guatr, konjenital hipotiroidi, tiroid fonksiyonlar, Iodine deficiency, goiter, congenital hypothyroidism, thyroid functions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yenidoğan döneminde konjenital hipotiroidi, iyot eksikliği ve guatr tanısı almış olan, L-tiroksin veya L-tiroksin+iyot tedavi protokollerinden biri verilen vakaların USG ile tiroid volümleri, idrarda iyot, TSH, serbest T4, serbest T3, tiroglobulin düzeylerinin izlem sırasındaki seyri ve karşılaştırılması yapılarak ek iyot desteğinin hastalık seyrine katkısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Hastalar ve Metotlar: Bu prospektif çalışmada ünitemizde konjenital hipotiroidi, iyot eksikliği ve guatr tanısı alarak izlenen 51 hasta tedavilere göre iki gruba ayrıldı. Bir gruba L-tiroksin, diğer gruba L-tiroksine ek olarak oral yolla 100 mikrogram/gün iyot tedavisi verildi. Hastalardan başlangıçta, tedavinin birinci ve üçüncü ayı sonunda TSH, tiroglobulin, serbest T3, serbest T4, tiroid volümü, çocuk idrarında ve anne sütünde iyot düzeyleri ölçüldü. Hastalar bu parametreler bakımından karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışma gruplarının yaş ortalaması grup 1 ve grup 2 de sırası ile 19.5 ve 21.2 gün idi. Grup 1'de 10 kız, 16 erkek var iken, grup 2'de 12 kız, 13 erkek mevcut idi. Hastalar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı farklılık saptanmadı. İki grup arasında TSH, tiroglobulin, serbest T3, serbest T4, tiroid volümü, bebek idrarında ve anne sütünde iyot düzeyleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi.Sonuç: Bu çalışma ile yenidoğan döneminde hipotiroidi tedavisinde günlük ek oral iyot desteğinin tiroid volümünü küçültmede, tiroglobulin, serbest T3 ve TSH düzeylerini düşürmede, serbest T4 düzeylerini artırmada ek katkı sağlamadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In the present study, it was aimed to assess the contribution of iodine supplementation to disease course by evaluating and comparing the course of thyroid volumes on sonography, urine iodine level and plasma TSH, free T4, free T3 and thyroglobulin levels in cases diagnosed as congenital hypothyroidism, iodine deficiency and goiter during newborn period and received L-thyroxine or L-thyroxine+ iodine protocols.Patients and Methods: In this prospective study, 51 patients who have been followed with a diagnosis of congenital hypothyroidism, iodine deficiency and goiter were stratified into 2 groups according to treatment received. L-thyroxine was given to one group, while 100 ?g/d (PO) iodine supplementation was added to L-thyroxine in the other group. Levels of TSH, thyroglobulin, free T3 and free T4, thyroid volume and urinary iodine levels as well as iodine levels in breast-milk were determined at baseline and at month 1 and 3 after treatment. These parameters were compared between patients.Findings: Mean age was 19.5 and 21.2 days in group 1 and 2, respectively. There were 10 girls and 16 boys in group 1, whereas 12 girls and 13 boys in group 2. No significant difference was found between patients regarding age and sex. No significant difference was found in levels of TSH, thyroglobulin, free T3 and free T4, thyroid volume and urinary iodine levels as well as iodine levels in breast-milk between groups.Conclusion: It was concluded that oral iodine supplementation in the treatment of newborn hypothyroidism didn?t provide additional benefit in terms of reducing thyroid volume and lowering levels of thyroglobulin, free T3 and TSH as well as elevating free T4 levels in the present study.