Artvin ili Yusufeli ilçesi Alanbaşı-Bağlar, Çevreli-Meydan, Kınalıçam köyleri 6-15 yaş grubu okul çocuklarında guatr sıklığı ve iyot eksikliği ile ilişkisi
The association of goitre prevalence with iodine deficiency in children 6-15 years old, living in Alanbaşı-Bağlar, Çevreli-Meydan and Kınalıçam in Yusufeli, Artvin
  1. Tez No: 115243
  2. Yazar: HAŞİM OLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BEHZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: iyot eksikliği, endemik guatr, tiroid, tiroid hormonları, sıklık, iodine deficiency, endemic goitre, thyroid, thyroid hormones, prevalence
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 660
Özet
IV Artvin İli, Yusufeli İlçesi Alanbaşı-Bağlar, Çevreli-Meydan, Kınalıçam Köyleri 6-15 Yaş Grubu Okul Çocuklarında Guatr Sıklığı ve İyot Eksikliği ile ilişkisi Türkiye'de endemik guatr bölgesi olduğu düşünülen, Yusufeli dağlık bölgesinde yaşayan ve yaşları 6-15 yıl arasında değişen, 250 çocuk; (1) klinik ve ultrasonogram (USG) olarak guatr bakımından, (2) guatr saptanan vakalar etiyolojik olarak incelendiler. Fizik muayeneye göre guatr, Dünya Sağlık Örgütü 1994 klasifikasyonu esas alınarak sınıflandırıldı, çocukların 215'inde çeşitli derecelerde guatr tespit edildi. Buna göre tüm populasyonda % 86 (215/250), kızlarda % 87.1 (108/124) ve erkeklerde % 84.9 (107/126), oranında guatr saptandı. DSÖ tarafından bildirilen referans tiroid volümlerinin üst sınırları dikkate alınarak ultrasonogram olaral; tüm çocukların % 47,6'sında (n=119), kızların % 46'sında (n=57) ve erkeklerin % 49,2'sinde (n=62) guatr tespit edildi. Palpasyon metodunun (PM) guatr tanısındaki etkinliği araştırıldığında; PM'nin sensitivitesi % 96, spesifitesi % 23.8, pozitif prediktif değeri % 55.4, negatif prediktif değeri % 85.7 olarak saptandı. Palpasyon metodu ile guatr saptanan vakalar etiyolojik bakımdan incelendi. Buna göre toplam, guatrlı ve guatrsız olguların ortalama idrar iyot (li) değerleri sırasıyla 4.6±4.6, 3.5±3.6 ve 11.4±4.2 ug/dl idi. II atılımı ve USG ile saptanan tiroid volümleri arasında anlamlı negatif bir korelasyon elde edildi (r=0.45, P0.05). Vakalar guatr evrelerine göre (DSÖ) kendi aralarında TSH ve tiroid hormon düzeyleri bakımından karşılaştırıldığında istatistik olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Üriner iyot düzeyi ile TSH ve tiroid hormonları arasında korelasyon saptanmadı. Vakaların % 16,3'ünde izole TSH yüksekliği (İTY), % 2.3'ünde biyokimyasal hipotiroidi, % 7'sinde otoimmun tiroidit (OT) % 1.4'ünde OT ve İTY, % 7.9'unda nodüler guatr, % 61. 4'ünde sadece iyot eksikliği ve % 3. 7'sinde basit diffüz guatr veya diğer guatrojenlere bağlı guatr saptandı. Sonuç olarak, Sağlık Bakanlığının iyot eksikliği hastalıkları ve kontrolü programı çerçevesinde, iyotlu tuz kullanılmasına başlanmış olmasına rağmen, Ülkemizde, çalışmamızda gösterildiği üzere yer yer yüksek endemik iyot eksikliği bölgeleri bulunmaktadır. Bu nedenle, bu programın ülke çapında daha yaygın ve etkili olarak uygulanması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
V The Association of Goitre Prevalence with iodine deficiency in Chi!dren,6-15 Years Old, Living in Alanbaşı-Bağlar, Çevreli-Meydan and Kınalıçam in Yusufeli, Artvin. Two hundred and fifty children, aged between 6 to 15 years and living in rural area of Yusufeli in which goitre is thought to be endemic, were investigated (1) clinically and ultrasonographically with respect to goitre and (2) the subjects with the diagnosis of goitre were etiologically investigated. Goitre was graded according to the World Health Organization (WHO) 1994 classification. Two hundred and fifteen children showed various grades of goitre, giving the prevalence of overall goitre of 86% (215/250) [in 87.1% (108/124) of girls and 84.9% (107/126) of boys]. With regard to the upper limits of reference thyroid volumes determined by WHO goitre was ultrasonographically detected in 47.6% of all children (n=119) (46% of girls and 49.2% of boys). When investigating the effectiveness of palpation method on the diagnosis of goitre, the sensitivity and specificity of palpation method were 96% and 23.8% and the positive and negative predictive values were 55.4% and 85.7%, respectively. The subjects, who were diagnosed as having goitre by palpation method, were etiologically investigated. According to this, the mean urinary iodine levels were 4.6+4.6 in the total, 3.5±3.6 in the goitre and 11.4±4.2 ng/dl in the non-goitre groups. A significant negative correlation was observed between urinary iodine excretion levels and thyroid volumes (r=0.45, p0,05). Also, no difference was found in the comparison of goitre stages grouped according to WHO 1994 classification with respect to thyroid hormones and TSH levels. Isolated high TSH was detected in 16.3%, biochemical hypothyroidism in 2.3%, autoimmune thyroiditis in 7% and nodular goitre in 7.9%, isolated high TSH together with autoimmune thyroiditis in 1.4%, only iodine deficiency in 61.4% and simple diffuse goitre or goitre due to other goitrogens in 3.7%. As a conclusion, the results of this study showed that there is still some high endemic regions for goitre in Turkey in spite of salt iodinization programmes handled by The Ministry of Health.