Escherichia coli izolatlarinda ertapenem direncinin araştirilmasi
Evaluation of the Resistance to Ertapenem in the Escherichia coli Isolates Strains
- Tez No: 316944
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, antibiyotik direnci, ertapenem, KPC-2, OXA-48
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Escherichia coli, başta üriner sistem infeksiyonları olarak birçok toplum ve hastane kaynaklı infeksiyonda etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda bu etkende kinolon, ko-trimoksazol direnci dışında geniş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) varlığı da artmaktadır. Bu olgularda giderek artan karbapenem kullanımı karbapenem direnci sorununu gündeme getirmiştir. Biz bu çalışmada hastanemizde infeksiyon etkeni olan Escherichia coli izolatlarında ertapenem direnci sıklığını ve bu dirence neden olabilecek olası direnç mekanizmalarını belirlemeyi amaçladık.Bu amaçla İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Laboratuvarları'nda 2011 Mart-2012 Mayıs arasında etken olarak üretilen tüm Escherichia coli izolatları incelendi. CLSI önerileri ile GSBL taraması ve çift-disk difüzyon yöntemi ile doğrulama yapıldı. Ayrıca aynı rehber önerileri ile ertapenem diski kullanılarak direnç araştırıldı ve zonu 23 mm altındaki tüm Escherichia coli izolatları ileri incelemeye alındı. Bu bakterilerde E-test ile ertapenem, imipenem, meropenem minimal inhibitör konsantrasyonları (MİK) saptandı. Polimeraz zincir reaksiyonu ile VIM, IMP, KPC, CTX-M, OXA-48, NDM genleri araştırıldı.Üretilen toplam 4052 Escherichia coli izolatında, 852 izolatta (%21) GSBL ve 22 (%0.54) izolatta ise disk difüzyonla ertapeneme direnç belirlendi. Bu bakterilerde ertapenem, imipenem, meropenem için MİK 90 değerleri sırasıyla 32, 3, 2 mg/L bulunmuştur. Bu karbapenem direncinden sorumlu tutulan olası direnç mekanizmaları olarak izolatların beşinde (%22) OXA-48, 19 izolatta (%86) CTX-M geni (beş izolatta diğer direnç genleriyle birlikte) varlığı saptanmıştır. Aynı hastaya ait iki farklı kan kültüründe üreyen Escherichia coli izolatında ise KPC-2 geni saptanmıştır. Bu enzim ülkemizde ilk kez tanımlanmıştır. VIM, IMP, NDM direnç genleri saptanmamıştır.Sonuç olarak çalışmamızda infeksiyon etkeni Escherichia coli izolatlarında ertapenem direnci sorunu bulunmaktadır. Laboratuvarlar mutlaka ertapenem ile tarama çalışmaları yapmalıdır. Bu dirençten başlıca OXA-48, CTX enzimleri ve olasılıkla beraberinde dış membran protein defektleri sorumlu olabilir. NDM, VIM, IMP çalışmamızda saptanmasa da KPC-2`nin ilk kez saptanıyor olması ilerisi için kaygı vericidir.
Özet (Çeviri)
The Escherichia coli particularly cause the urinary tract infection that provide from society and nosocomial infection as an agent appears to be. In the recent years out of the resistance to the quinolone and co-trimoxazole the broad-spectrum of the beta-lactamase (ESBL) production resistance is also increasing. The increase of carbapemen uses in E.coli infection the resistance of it are increase and the problem are raises. In the fact the use of carbapenem continue to increase the question of the resistance to carbapenem is stil on the daily schedule.In this study they aim to determined the frequency of the resistance to Ertapenem and the possibly different sort of carbapenemase in cause of this resistance in the infectious agent E.coli isolated in the Cerrahpasa Medical Faculty. For this purpose we studied the whole isolates strains of the E.coli that isolated from the Istanbul University Cerrahpasa Medical faculty Medical Microbiology and Infectious Disease laboratories during the period from March 2011 to May 2012. The confirmation of the test it is done according to the CLSI recommendation ESBL screening was made with double ?disc diffusion method. In addition, resistance was investigated using the same guidelines CLSI and with the recommendations of ertapenem disk zone, 23 mm at the bottom of all E.coli isolates were examined further. The Minimal Inhibitory Concentration (MIC) was determined using Ertapenem, Imipenem and Meropenem E-test.By using the polymerase Chain Reaction (PCR) VİM, İMP, KPC, CTX-M, OXA-48 and NDM genes were determined. A total of 4052 isolates of E.coli, 852 isolates (%21) produced. ESBL, 22 (%0.54) isolates resistance to ertapenem was determined. Ertapenem, Imipenem, Meropenem MIC90 values respectively were 32, 3, 2 microgr/L. Among possible mechanisms causing resistance to carbapenem within this result five out of isolates specimens (%22) OXA-48, 19 isolates specimens (%86) CTX-M gene ( five isolates with other genes of resistance together) asset was detected. In the E.coli isolates specimens grown by two different blood culture from the same patient KPC-2 enzyme was detected. This enzyme was identified for the first time in Turkey. VİM, İMP, NDM genes no detected.The Ertapenem resistance of E.coli isolates have the problem and the laboratories should necessarily make the screening with Ertapenem. OXA-48, CTX enzymes mainly and possibly together with outer membranes protein defects should be responsible of that resistance. In this study out of the detection of NDM, VİM, İMP, the detection of KPC-2 for the first time was in concern.Key words : Escherichia coli, Resistance to antibiotic, Ertapenem, KPC-2, OXA-48