HIV-1 pozitif hastalarda HHV-8 araştırılması ve test sonuçlarının karşılaştırılması
Investigation of HHV-8 in HİV-1 positive patients and comparison of the test results
  1. Tez No: 316945
  2. Yazar: BAHAR KARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AĞAÇFİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HHV-8, HIV-1, prevalans, PCR, ELISA, HHV-8, HIV-1, Prevalance, PCR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Karlı, B. HIV-1 Pozitif Hastalarda HHV-8 Araştırılması ve Test Sonuçlarının Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Mikrobiyoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul (2012)Human Herpesvirus (HHV-8) infeksiyonu özellikle Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) ve transplantasyon hastalarında önem taşımakla birlikte Kaposi Sarkomu (KS), Multiple Castleman Hastalığı (MCD) ve Primer Effüzyon Hastalığı (PEL) ile ilişkilidir. Çalışmamızda İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda HIV-1 (Human Immundeficiency Virus -1)(+) tanısı konulmuş 85 hastanın kan örneklerinde HHV-8'in prevalansının araştırılarak virusun ülkemizdeki sıklığının belirlenmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. HIV-1 pozitif hastaların kan örneklerinde ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) (Advanced Biotechnologies Inc, Columbia, MD, USA) ile HHV-8 antijenine karşı oluşmuş IgG antikorları ve PCR (Polymerase Chain Reaction) (Roche Diagnostics Manheim, Germany) ile HHV-8 DNA'sı araştırılmıştır. Bu çalışmada 85 HIV-1 pozitif hastanın 24'ünde (%28.2) ELISA IgG pozitifliği saptanmıştır. Bu hastaların 6'sı (%16.6) kadın ve 18'i (%83.3) erkek hastalardan oluşmuştur. IgG antikorları pozitif saptanan 24 hastanın 1'inde (%4.2) HHV-8 DNA'sı pozitif olduğu saptanmıştır. 85 HIV-1 pozitif hastanın 3'ünde (%3.5) HHV-8 DNA'sı pozitif olarak belirlenmiştir. HHV-8 DNA'sı pozitif saptanan 3 hastanın 1'inde IgG antikorları pozitif olarak belirlenmiştir. HIV-1 pozitif olan 85 hastada KS'na ait klinik belirti saptanmamıştır. Türkiye'de HHV-8 ile yapılan çalışmalar sınırlı sayıda olduğundan elde edilen veriler infeksiyonun gerçek prevalansını yansıtmayabilir. Bu konuda yapılacak olan bilimsel çalışmalardaki artış ülkemizde HIV-1 pozitif hastalarda HHV-8 epidemiyolojisi hakkında detaylı bilgilerin oluşmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Karlı, B. Investigation of HHV-8 in HIV-1 Positive Patients and Comparison of the Test Results. Istanbul University, Institute of Health Science Department of Medical Microbiology. Post graduate thesis. Istanbul (2012).Human Herpesvirus 8 (HHV-8) infection is especially important in Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) and transplanted patients however it is associated with Kaposi Sarcoma (KS), Primary Effusion Disease (PED) and Multicentric Castleman Disease (MCD).In our study we aimed to contribute in determination of the HHV-8 prevalence by investigating the prevalence of HHV-8 , in blood samples of 85 HIV-1 positive patients, diagnosed in Faculty of Istanbul Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology. We compared IgG antibodies against HHV-8 by ELISA (Advanced Biotechnologies Inc, Columbia, MD, USA) and HHV-8 DNA by PCR (Roche Diagnostics Manheim, Germany) in blood samples of HIV-1 positive patients. IgG positivitiy was detected in 24 (28.2%) out of 85 HIV-1 positive patients by ELISA. 6 (16.6%) and 18 (83.3%) of patients with IgG positivity against HHV-8 were detected as female and male by ELISA, respectively. HHV-8 DNA was detected 1 out of the 24 IgG positive patients. However, HHV-8 DNA was detected as positive in 3 (3.5%) out of 85 HIV-1 positive patients. No patients had clinical signs of KS. Because of limited studies with HHV-8 in Turkey, so far datas obtained do not reflect the true HHV-8 prevalence values. Increase in scientific studies of this topic will be useful in revealing the actual values.