İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin trafik bilgisi ve trafik kazaları konusundaki farkındalık düzeyleri
Awareness levels of primary school 5th-grade students about traffic information and traffic accidents
- Tez No: 316959
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Trafik, Education and Training, Nursing, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Trafik, Trafik Eğitimi, Çocuk Trafik Eğitim Parkı, Trafik Kazası, Trafik Güvenliği, Traffic, Traffic Education, Chidren Traffic Park, Traffic Accident, Traffic Safety
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETKaçmaz (Omak), S (2012). İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Trafik Bilgisi ve Trafik Kazaları Konusundaki Farkındalık Düzeyleri. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Araştırma, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki iki ilköğretim okulunda öğrenim gören 5. sınıf öğrencilerinin trafik bilgisi ve trafik kazaları konusundaki farkındalık düzeylerini arttırmak amacıyla yarı-deneysel araştırma (ön test-son test kontrol gruplu düzen) tipinde gerçekleştirildi.Araştırmanın evrenini, İstanbul'daki Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Hattat Rakım İlköğretim Okulu'nun (s=114) ve aynı ilçe de bulunan Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu'nun (s=188) 5.sınıflarında öğrenim gören toplam 302 öğrenci, örneklemini ise rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenen deney ve kontrol grubu 40'ar olmak üzere toplam 80 öğrenci oluşturdu. Veriler literatür doğrultusunda geliştirilen Bilgi Formu ve Soru Formu kullanılarak elde edildi. Deney grubundaki öğrencilere ön test sonrası literatür doğrultusunda geliştirilen Trafik Bilgisi Eğitim Programı (TBEP) ve daha sonra son test uygulandı. Elde edilen veriler yüzdelik dağılım, ortalama, t testi, Mann Withney U, Kruskal Wallis, Ki-kare, Yates düzeltmeli ki-kare, Fisher kesin testi ile analiz edildi.Araştırma sonucunda; öğrencilerin çoğunluğunun 11 yaşında (deney=%85;kontrol= %82,5) ve cinsiyetinin erkek olduğu (deney=%60;kontrol=%57,5) belirlendi. Deney grubu öğrencilerin ön test bilgi puanının, kontrol grubuna göre düşük ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı olduğu bulundu (p= ,001).Deney grubunun ön test ve son test bilgi puan ortalamaları arasındaki farkın ileri düzeyde anlamlı (p= ,000), her iki gruptaki son test puan ortalamaları arasındaki farkın ise anlamlı olmadığı belirlendi (p= ,687).Kazalara karışan ve bu kazalar sonucunda yaralanan veya hayatını kaybeden çocukların sayısını azaltmak için trafik eğitimi etkin bir biçimde yapılmalı, çocukların trafik bilgisi ve trafik kazaları konusundaki farkındalık düzeyleri arttırılmalıdır. Bu eğitim okul öncesi dönemden başlayarak okul dönemi boyunca sürekli ve uygulamalı olarak verilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKaçmaz (Omak), S (2012). Awareness Levels of Primary School 5th-grade Studentsabout Traffic information and Traffic Accidents. Institute of Health Science, Pediatric Helath and Diseases Nursing Department, Master?s Thesis. IstanbulThis semi-experimental study of pre-test/post-test and control group design was carried out among students in the 5th grades of two primary schools located in the Fatih district of the province of Istanbul, with the objective of increasing the students' awareness levels about traffic information and traffic accidents.The universe of the research comprised the total of 302 fifth-grade students at two schools in the network of schools under the Ministry of National Education Fatih District Directorate--the Hattat Rakım Primary School (n=114), and the Hırka-i Şerif Primary School (n=188). The study subjects were selected using the random sampling technique to comprise a study and a control group of 40 pupils each, thus forming a sampling of a total of 80 students. The data were obtained using an Information Sheet and a Questionnaire that were developed in the light of the literature. The students in the study group were administered a pre-test and then subjected to a Traffic Safety Education Program (TSEP) which was again developed based on the literature. The students then took a post-test. The data obtained were analyzed using percentage distribution, means, the t test, the Mann Whitney U test, the Kruskal-Wallis test, the chi-square test, Yates' chi-square correction, and Fisher discriminant analysis.The results of the study showed that the majority of the students were 11 years old (study group=85%; control group=82.5%) and boys (study group=60%; control group=57.5%). It was found that the pre-test scores of the study group students were lower than those of the control group and that the difference was greatly significant (p=.001).The difference between the pre-test and post-test scores of the study group was also greatly significant (p=.000) but the difference between the post-test mean scores of the two groups did not prove to be significant (p=.687).An effective program of traffic safety education should be conducted in order to increase levels of awareness and reduce the numbers of children involved in accidents resulting in injury or death. This education should start from the pre-school level and be continuous and contain practical applications throughout the school years.