Kalp yetersizliği hastalarinda pozisyon değişikliğinin periferik oksijen saturasyon düzeyine etkisinin incelenmesi
The effects of lying positions on peripherial oxygen saturation in patients with heart failure
- Tez No: 316991
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, periferik oksijen saturasyonu, pozisyon değişikliği, Heart failure, peripheral oxygen saturation, positions
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bağdatlı C. Kalp Yetersizliği Hastalarında Pozisyon Değişikliğinin Periferik Oksijen Saturasyon Düzeyine Etkisinin İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları Hemşireliği AD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul 2012.Araştırma, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde yatan, ejeksiyon fraksiyonu %30'un altında olan ve New York Heart Association sınıflamasına göre III ve IV. derece kalp yetersizliği olan hastalarda pozisyon değişikliğinin periferik oksijen saturasyon düzeyine olan etkisini belirlemek ve kalp yetersizliği olan hastaların en sık tercih ettiği pozisyonu belirlemek amacıyla yarı deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirildi.Araştırma evrenini Şubat 2011- Haziran 2011 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde yatan, belirlenen kriterlere uyan 51 hasta oluşturdu. Kalp yetersizliği mevcut olan hastalara rastgele ortopne, sağ lateral, sol lateral, supine pozisyonları verildi. Hastaların periferik oksijen saturasyonu her pozisyonun verilmesinden sonra 20 dakika beklenerek, işaret parmağından pulse oksimetre ile ölçüldü. Hastaların nabızları aynı anda hem pulse oksimetre ile hem de radyalden bir dakika sayılarak elde edildi. Solunum sayıları, her pozisyon sonrası bir dakika sayılarak belirlendi. Hastaların en çok tercih ettikleri pozisyon, periferik oksijen saturasyon ölçümlerinden önce soruldu ve kaydedildi.Araştırma sonucuna göre kalp yetersizliği bulunan hastalarının periferik oksijen saturasyon düzeyinin sağ lateral pozisyonda en yüksek olduğu, hastaların dinlenmek için en çok ortopne pozisyonunu tercih ettiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Bağdatlı C. The Effects of Lying Positions on Peripherial Oxygen Saturation in Patients with Heart Failure. İstanbul University, Instute of Health Science, Medical Nursing Department. Master?s Theisis. İstanbul, 2012.Research was performed in University of Istanbul lies with the Institute of Cardiology, which was less than 30% ejection fraction and New York Heart Association classification III and IV. degrees of heart failure in 51 patients with peripheral saturation level of the position change in order to determine the effect of an experimental study.Research sample was conducted 51 patients who was lying between February 2011 - June 2011 in the Istanbul University Cardiology Institute. Heart failure patients with existing random orthopnea, right lateral, left lateral supine position given. Peripheral oxygen saturation of patients by waited 20 minutes after administration of each position, pointing his finger was measured by pulse oximetry. Both radial pulses with pulse oximetry of patients at the same time were obtained by counting the minutes. Respiration numbers, one minute after each position was determined by counting. Patients, the most preferred position, and has been asked before peripheral saturation measurements.Peripheral oxygen saturation of patients with heart failure, according to research in the right lateral position is at the highest level, most prefer to relax patients ortopne position.