Bankacılık sektöründe birebir pazarlama ve bir örnek uygulama
One to one marketing in the field of banking and a sample application
- Tez No: 317116
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Birebir Pazarlama, Katılım Bankaları, Pazarlama, İlişkisel Pazarlama, Hizmet Pazarlaması, Banking business, one to one marketing, participation banks, marketing, service marketing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma; Katılım Bankalarının uyguladıkları birebir pazarlama faaliyetlerinin etkinliğini hem banka çalışanları hem de banka müşterileri tarafından ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; Ankara ili Keçiören İlçesinde bulunan Katılım Bankalarında görevli 67 çalışana ve bu bankalara ait 74 banka müşterisine uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler değerlendirilirken; banka çalışanlarının ve müşterilerinin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, banka çalışanlarının birebir pazarlama uygulama ve banka müşterilerinin bankanın birebir pazarlama faaliyetlerini uygulama düzeylerine ilişkin algılarının belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin test edilmesinde t-testi, Tek yönlü (Oneway) Anova testi kullanılmıştır. Ayrıca birebir pazarlama faaliyetlerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler korelasyon analizi yardımıyla incelenmiştir.Araştırma sonucunda; Katılım Bankası çalışanlarının birebir pazarlama faaliyetlerini etkili ve yüksek düzeyde uygulamaya koydukları, bu uygulamalarının da aynı düzeyde müşteriler tarafından algılandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to show the efficiency of one to one marketing principals applied by Participation Banks in terms of both bank clients and bank staff.In order to produce valuable information in this sense, a questionnaire is prepared and handed out and filled out by 67 bank employee?s and 74 clients working with related banks.The data acquired in this study is analyzed by statistics application program SPSS 17.0. As the data acquired is being evaluated, In order to evaluate the outcomes of applied quesitionnare, statistics of frequency and percentile was used to identify the descriptive characteristics of bank employee?s and clients to the bank. In addition, statistics of avarage and standard deviation was used to evaluate the level of perception of bank employee?s and clients in terms of one to one marketing experience. To test the hypothesis in this research, T-test which is one-way Anova test was used. Also the relations among factors affecting one to one marketing was analyzed using correlation analyze method.As a result of this research, it is shown than employees of participation bank has implemented the one to one marketing applications in a very effective and high level way and the applications has been perceived by clients at the same level of understanding.