Türk Ceza Hukukunda tüzel kişiler
Legal entities in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 317255
  2. Yazar: ZAFER İÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ARTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: tüzel kişiler, organ veya temsilci, ceza sorumluluğunun şahsiliği, güvenlik tedbirleri, idari yaptırımlar, legal entities, organ or representative, the principle of individuality of criminal responsibility, security measures, administrative sanctions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun benimsediği suç teorisi çerçevesinde, tüzel kişilerin cezai sorumluluğu kabul edilmemiştir, tüzel kişilerin cezai sorumluluğunun bulunmaması, TCK.'nun 20/2 nci maddesinde ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesi bağlamında açıklanmıştır. Bu maddede ; ?Tüzel kişiler hakkında ceza yaptırımı uygulanamaz. Ancak, suç dolayısıyla kanunda öngörülen güvenlik tedbiri niteliğindeki yaptırımlar saklıdır? denilmektedir. Ancak tüzel kişilerin cezalandırılamaması, ceza hukukunun temel ilkelerinin yanında, suçun maddi ve manevi unsurları, kusurluluk ve cezanın amacı ile de izah edilebilir.5237 sayılı TCK.'nda tüzel kişilerin cezalandırılamayacağı öngörülmüş ise de, TCK.'nun 60 ncı maddesinde tüzel kişilere iznin iptali ve müsadere güvenlik tedbirlerinin uygulanması öngörülmüştür. Bunun yanında başta 5326 sayılı Kabahatler Kanunu olmak üzere, diğer özel kanunlarda da tüzel kişilere yönelik idari yaptırımlar düzenlenmiştir.Ceza muhakemesi açısından tüzel kişiler sanık sıfatını alamazlar. Bununla birlikte 5271 sayılı CMK.'nun 249 uncu maddesine göre ?Bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işle¬nen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada tüzel kişi¬nin organ veya temsilcisi, katılan veya savunma makamı yanında yer alan sıfatıyla duruşmaya kabul edilir?.
Özet (Çeviri)
According to the crime theory of the Turkish Penal Code No 5237, the legal entities don?t have criminal liabilty and this rule has been mentioned at the 20/2 th Article of the Turkish Penal Code. This Article states that ?No punitive sanctions may be imposed for the legal entities. However, sanctions in the form of security precautions stipulated in the law for the offenses are reserved?. This article derives its essence from the Principle of Individuality of Criminal Responsibility. However this can also be explained with the subjective and objective elements, defectiveness or the purpose of the crime.Although the Turkish Penal Code does not allow punishing legal entities, according to the 60 th article of the Turkish Penal Code, cancellation of this license and confiscation security measures can be applied. Otherwise, mainly the Misdemeanor Code No 5326 and other special laws contains administrative sanctions for the legal entities.Legal entities cannot take place as defendant in criminal procedure. However according to the 249 th Article of Turkish Criminal Procedure Code No 5271, ?At the investigation and prosecution for crimes committed within the activities of a legal entity, the organ or the representative of the legal entity shall have the capacity of the party who is ?in conjunction with the intervening party or the defense party? and shall be permitted to take the stand in the main hearing.?