Hüseyin Vassâf'ın Vâkıât isimli eseri: Metin ve inceleme
Hüseyin Vass?f?s W?kı?t: Transliteration and analysis
  1. Tez No: 317479
  2. Yazar: ABDULLAH TAHA ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin Vassâf, Vâkıât, Tasavvuf, Mânevî Tecrübeler, Hüseyin Vassâf, Wakıat, Sufism, Spiritual Experience
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Vâkıa, sâlikin seyr u sülûkte yaşadığı mânevî tecrübelerdendir. Çoğunlukla istiğrâk hâlinde yakaza âleminde görülür. Menâmda da görüldüğü vâkidir. Fakat rüyâdan farklıdır. Tasavvuf literatüründe, bu vâkıaların kaydedilmesi geleneği oluşmuş ve bu eserlere Vâkıât adı verilmiştir. Osmanlı'nın son dönemini ve Cumhûriyet'in ilk yıllarını yaşamış, dönemin meşhur mutasavvıflarından olan Sefîne-i Evliyâ müellifi Hüseyin Vassâf (ö.1929)'ın da vâkıalarını kaydettiği bir Vâkıât'ı mevcuttur. Bu çaılşmada, günümüze sâdece bir mikrofilmi kalan Osmanlıca el yazması bu eserin transkripsiyonu yapılmış, dipnotlarla açıklamalar eklenmiş, müellifin hayâtı, eserleri ve Vâkıât'ı üzerine bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wakıa is a kind of spiritual experience that a salik experiences in his/her sayr-suluq. Mostly, it is seen in alam al yakaza. But sometimes it is seen in alam al manam. However it differs from dreams. In Sufi literature, it became a tradition to record those wakıa?s. And these wakıa collections are named as Wakıat. A late Ottoman and early republican prominent sufi, the author of famous sufi encyclopedia of Sefîne-i Evliyâ, Hüseyin Vassâf (d.1929) has that kind of a wakıa collection, entitled Wakıat. In this study, only remaining manuscript of this book was transcribed from Ottoman to new Turkish alphabet, annotated and author?s life and works, especially Wakıat were examined.