Avrupa güvenlik ve savunma politikasının gelişim süreci ve Kosova krizi
The development process of European security and defence policy and the Kosovo crisis
  1. Tez No: 317540
  2. Yazar: FATOS JETISHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI ERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Genişleme Stratejisi, Kosova Krizi, European Union, Enlargement Strategy, European Security and Defence Policy, Kosovo Crisis, United States of America
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Avrupa Birliği gelinen nokta itibariyle bütünleşmenin son aşaması olan siyasal birlik ve bu siyasal birliğin geleceği yani ortak bir devlet yapısının şekli boyutu ile ilgili tartışmalarla karşı karşıyadır. Avrupa Birliğinin temel yapı taşlarından biri olan Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası ve bunun en önemli unsuru olan Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, siyasi birliğin önemli bir adımını ve belirleyici bir unsurunu oluşturmaktadır. Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, her ne kadar Birlik üyeleri arasında farklı görüşler mevcut olmasına rağmen devam etmekte ve gelişmekte olan bir süreçtir. Bir dönüm noktası olarak kabul edilen 1998 yılındaki Fransız-İngiliz St. Malo Deklarasyonu Avrupa Güvenliği konusundaki tartışmaları önemli ölçüde değiştirmiştir.Bu tez, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nın Soğuk Savaş öncesinde ve sonrasındaki gelişimini ve Kosova Krizi çerçevesindeki uygulamasını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Buna bağlı olarak, bu tezde Avrupa Birliği'nin ne derece bağımsız bir silahlı güç, güvenlik ve savunma politikası oluşturabileceğini analiz etmeyi amaçlamış ve Kosova'ya yönelik Genişleme Stratejileri ve Zirve Kararları çerçevesindeki tutumunu incelemiştir.
Özet (Çeviri)
European Union is at the point of political integration which is the final stage of integration process and is negotiating the future form and dimension of this political union. The Common Foreign and Security Policy, which is one of the pillars of the three-column EU structure and its essential element European Security and Defence Policy form an important phase and play a determinative role in the search for this political union. Despite different views between member states of the EU, The European Security and Defence Policy is an continuing and evolving process. The French-British St. Malo Declaration 1998, has deeply changed the discussions about the European Security.This thesis intends to analyze the development of European Security and Defence Policy before and after the Cold War and its implementation in the context of the Kosovo Crisis. Accordingly this thesis basically intends to analyze to what extent the EU can develop an autonomous EU force, defence and security policy and to examine its approach towards Kosovo in the context of Enlargement Strategy and European Council Summit Conclusions.