Televizyonlardaki evlilik programlarında ideal eş söylemi
Discourse of ideal partner in marriage programs on television
  1. Tez No: 317539
  2. Yazar: BİLİMSER YAĞMUR BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Public Relations, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Medya, Televizyon, Toplumsal Cinsiyet, Popular Culture, Media, Television, Gender
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada popüler kültür ürünü olarak kabul edilen, televizyonlarda yayınlanan evlilik programları, ATV'de ?Esra Erol'da Evlen Benimle? ve Fox Tv'de ?Su Gibi? programlarının bir haftalık kayıtları üzerinden, Van Dijk'ın ideolojik ve eleştirel söylem analizi yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir.Çalışmanın konusunu oluşturan evlilik programları incelenirken, popüler kültür, medya, televizyon ve toplumsal cinsiyet kavramları üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda popüler kültür ürünü olarak evlilik programlarındaki ideal eş söyleminde geleneksel, toplumsal ve ahlaki kurallarlaşekillenen, Türk kültürüne ve Türk aile yapısına uygun düşen bakış açısının ön plana çıktığı görülmektedir. Evlilik programlarında ataerkil düzene dayanarak aile üyesi olarak konumlandırılan aktörler toplumsal cinsiyetleriyle tanımlanmaktadır.Popüler kültür ürünü olarak değerlendirilen evlilik programlarındaki ideal eş söylemi oluşturulurken belirtilen niteliklerle egemen/yerleşik ve muhalif/eleştirel anlamlar arasındaki mücadele sürecinde toplumsal cinsiyet rolleri, Türk toplumunda kadına ve erkeğe atfedilen değerler ve gelenekseltoplumsal değerler gizli/örtük bir biçimde yeniden üretilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, marriage programs, which were accepted as a product of popular culture, broadcasting on television were analyzed through one-week records of ?Esra Erol?da Evlen Benimle? on ATV and ?Su Gibi? on Fox TV by Van Dijk ideological and critical discourse analysis. Marriage programs were examined by the concepts of popular culture, media, television and gender in thisstudy. As a result of the analysis, it found that in discourse of ideal partner on these marriage programs, the viewpoint that shapes with the traditional, social andmoral rules and is accordance with Turkish culture and Turkish family structure came into prominence.Actors who are positioned in terms of patriarchal order in marriage programs were defined by their genders. In the process the struggle between the dominant/settled and opponent/critical meanings and the stated qualifications while creating the ideal partner discourse in marriage programs which were interpreted as popular culture product, gender roles, values attributed to men and women in Turkish society and social values were re-produced by an implicit way.