İmzaların Zaman Bağlı Değişkenliği
Alterability of Signatures Due to Time
- Tez No: 317547
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: İmza, imza değişkenliği, imza sahteciliği, orijinal imzalar, yazı tarzında imzalar, Signature, signature alterability, signature forgery, genuine signatures, signatures in form of writings
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İmza incelemeleri adli belge incelemelerinin en önemli kısımlarından birisidir. Bu incelemeler gerçekleştirilirken göz önünde bulundurulması gereken imzanın temel özelliklerinden birisi de imzanın değişken yapısıdır. Bu çalışma imzalarda meydana gelen bu değişikliğin belli sayıda insanın imzaları incelendiğinde tespit edilip edilemeyeceği, bu değişikliğin kaç insanın imzasında, hangi sebeplerle ve ne ölçüde meydana geldiği sorularına yanıt aramak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın literatür taramasının yapıldığı kısımda çok geniş bir şekilde imza kavramı, orijinal imzaların özellikleri, imza sahteciliğinin nasıl ve ne şekilde yapıldığı, yazı tarzında imzaların ve şekilsel tarzda imzaların nitelikleri anlatılmıştır.Bu tez çalışmasında, Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı'nda 10 yıldan uzun bir süredir çalışan 40 çalışanın 2000, 2005 ve 2010 yıllarında atmış oldukları imzaları incelenerek yukarıda belirtilen sorulara yanıt aranmıştır. Bu imzalar arasındaki değişim, imzaların fotoğraflarının gösterilmesinin yanı sıra imzalarında değişiklik tespit edilen katılımcılarla mülakat yapılarak onların beyan etmiş olduğu değişim süreçlerine ilişkin açıklamaları da eklenerek ortaya konmuştur.Yapılan çalışma neticesinde, çalışmadan beklendiği şekilde katılımcıların büyük bir çoğunluğunun imzasında değişiklik bulunduğu ve yapılan imza değişikliklerinin en büyük sebebinin iş yoğunluğu nedeniyle imza atma sıklığının artması olduğu sonucuna varılmıştır.Bu çalışmanın ortaya çıkarmış olduğu imzaların zamanla değiştiği bulgusu yapılacak imza incelemeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu değişiklikler göz önünde bulundurulmayıp inceleme konusu imzanın atıldığı tarihten çok daha önceki veya sonraki tarihlerde atılmış imzalar mukayese alınarak yapılan incelemelerde yanlış sonuçlara ulaşılabilir, insanların yakın tarihlerde atmış oldukları imzaların mukayese alınması en doğru sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Signature examinations are one of the most important fractions of forensic document examinations. One of the basic characteristics of signature which has to be taken into consideration while these examinations are performed is the changeable structure of signature. This study is made to find answers to the questions whether this change is confirmed when the signatures of determined people are examined or not, in how many people? signature this change occurs, what the reasons of this change are and what the size of the change is.In the part of literaturate search of the study, subjects of signature concept, characteristics of genuine signatures, how and in which ways signature forgery is made and attributions of signatures in writing form and signatures in diagrammating form are defined widely.In this thesis study, answers are searched for the questions above cited by examining the signatures of 40 employee which have been working in Ankara Criminal Police Laboratory for more than ten years, which was appended in the years of 2000, 2005 and 2010. The change between these signatures is introduced by illustration of the signature photos and by addition of the statements of participants which change is found in their signatures during interviews related to change process.As result of the performed study, it is concluded that the change occurs in most participants? signatures and the most important reason of the change is the increase of frequency of signing due to workload as it was expected from the study.The finding that signatures are changing in time which this study introduced is critically important in terms of signature examinations. Because incorrect conclusions can be reached in the examinations made by taking signatures which are appended before or after the date of the questioned signature as specimen signatures without taking these changes into consideration, thus taking signatures which are appended close to the date of questioned signature as specimens should enable examiners to reach to the most correct conclusions.