Tekirdağ ili üretim fabrikalarında görev yapan çalışanlardaki tükenmişlik düzeyi
The occupational burnout level of the workers who are working in production factories in Tekirdag
  1. Tez No: 447546
  2. Yazar: ÜMİT EMRECAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: fabrika çalışanları, tükenmişlik, tükenmişlik ölçeği, burnout, burnout scale, employer of mill
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Karşılanamayacak isteklerin yoğunluğu sebebiyle enerji, takat ve imkanların tükenmesi yoluyla tükenme, başarısızlık durumuna tükenmişlik denilmektedir. Tükenmişlik; kişinin iş yerinde kaldırabileceğinden fazla fiziksel ve duygusal baskıya maruz kalması sonucunda strese bağlı olarak ruhsal çöküntü içerisine girerek, başarısız hissi ile fiziksel bitkinlik ve duygusal yıpranmayı harmanladığı ruh hali olarak tanımlanabilen popüler bir tabir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma fabrika ortamında çalışan işçilerin tükenmişlik düzeyini belirlemek amacıyla üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tükenmişliğin literatür kısmı, ikinci bölüm çalışanların demografik özellikleri ile Maslach tükenmişlik ölçeği uygulanmış fabrika çalışanlarının, tükenmişlik seviyelerinin analiz ve yorumları, üçüncü bölümde ise faktör analizi ile bitirilmiştir. Araştırma esnasında bir un, bir beton, bir de alüminyum fabrikası olmak üzere üç fabrikada toplam 336 çalışan üzerinde anket usulü ile tükenmişlik durumları irdelenmiştir. Araştırmanın çözümlenmesinde SPSS-21 paket programı kullanılmıştır. Demografik sorulara cevap verilirken iki şıklı cevaplar t-testi kullanılırken, üç ve daha fazla şıklı cevaplar için tek yönlü varyans (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri: Yaş, Cinsiyet, Medeni Durum, Çocuk Sayısı, Çalıştığı Görev Süresi, Toplam Eve Giren Para, Ekonomik Durum, Mesleki Gelişim Olanakları, Meslek İçi Eğitim İhtiyacı, Yeterli Uyku, Yeterli Dinlenme, Sosyal Aktivitelere Zaman Ayırma, Yapılan İşle İlgili Stres Yaşama, Ruhsal Sorun Yaşama Durumudur. Araştırmanın sonuç bölümünde demografik bilgiler ile Maslach'ın tükenmişlik ölçeği anketinden elde edilen bilgi ve bulgular yorumlanmış ve tükenmişliğin önlenmesinde bazı öneriler ile çözüm yollarından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Burnout is called as exhaustion, failure condition through the exhaustion of energy, capacity and facilities due to the intensity of demands that cannot be met. Burnout emerges as a popular phrase which can be described as mood in which the feeling of physical exhaustion and emotional fatigue and the feeling of failure blend by entering into a mental breakdown due to stress as a result of exposure of physical and emotional pressure at work more than the person can handle. This study consists of three parts in order to determine the level of burnout of employees in the factory environment. In the first part, there is a literature of burnout; in the second part, there is the analysis and interpretation of burnout levels of the employees in the factory for whom the Maslach burnout scale was applied and in the third part, there is a factor analysis. During the research, the burnout situations were examined along with the questionnaire procedure on 336 employees in total in three factories that are flour, concrete and aluminum facilities. In the analysis of the research, SPSS-21 package program was used. While answering the demographic questions, t-test which included two closed-ended answers was used and one-way (ANOVA) analysis was used for three and more closed-ended answers. Variables of the research: Age, gender, marital status, number of children, period of office, total salary, economical status, professional development opportunities, job training demand, adequate sleep, adequate rest, sparing time for social activities, stress related to the job, the situation of having psychological problems. In the conclusion of the study, demographic information and results obtained from the Maslach Burnout Scale were interpreted and some suggestions about the prevention of the burnout were discussed.